24 év után megkerült egy elveszett kereru

Képünk illusztráció, nem Pidge-t, hanem egy másik kererút ábrázólFotó: Philip Poole / Wikimedia Commons CC BY 2.0

24 évvel eltűnése után váratlanul újra felbukkant az új-zélandi Rotorua nemzeti parkban egy Pidge nevű óriás gyümölcsgalamb, vagyis kereru. Az önmagában is csodás eseményt még csodásabbá teszi, hogy a kereruk jellemzően csak 15-25 évig élnek, vagyis a most megkerült Pidge faja egyik legidősebb példánya lehet 29 évével.

Emma Bean, a Rotorua kiwikeltetőjének vezetője szerint Pidge-re, akinek 1996-ban veszett nyoma, még augusztusban bukkantak rá legyengült állapotban, ezért a hírt mostanáig titokban is tartották. Azóta szőlő és banándiétával feltáplálták, amitől fel is erősödött. "Már látszik, hogy szívesen repülne, úgyhogy a héten kiköltöztetjük a röptetőbe" - nyilatkozta Bean, aki azt is elmondta, hogy a kereruk jellemzően párban élnek, ezért figyelni fogják, hogy Pidge merre indulna, hátha előkerül a partnere is. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.