A BBC új főnöke leszedeti a sztárjait a Twitterről, ha nem eléggé pártatlanok

Média
2020 szeptember 29., 13:47

“Egyértelmű közösségi médiás irányelveket fogunk kiadni (...) a szankcionálás is világos lesz (...) bárkit le tudunk majd szedni a Twitterről.”

Ezeket Tim Davie, a brit közszolgálati BBC pár hete kinevezett új vezetője mondta a parlament digitális kultúra, média és sportbizottsága előtt, amikor arról kérdezték, hogy mit tervez tenni azokkal sztárjaival, akik nem tartják be a pártatlanságra vonatkozó szabályokat.

Amikor Julian Knight, a bizottság elnöke Gary Lineker BBC-s futballkommentátorra célozva megkérdezte, hogy kész-e akár fel is mondani azoknak a műsorvezetőknek, akik megszegik a pártatlansági szabályt akár adásban, akár a közösségi médiában, Davie az exfocista nevét nem említve azt válaszolta, hogy kész a megfelelő fegyelmező eszközök bevetésére, ideértve akár a szerződésbontást is.

Davie már a beiktatásának idején arról beszélt, hogy le akar csapni a közösségi oldalakon posztolgató műsorvezetőkre és újságírókra, hogy visszaállítsa a BBC pártatlan imidzsét. A brit közszolgálati médiát az utóbbi időben mind a kormányzó konzervatívok, mind a baloldali ellenzék rendszeresen azért kritizálták, mert a munkatársai a Twitteren és más platformokon markáns politikai véleményeket hangoztattak.

Davie - aki nem volt soha újságíró vagy szerkesztő, hanem nagyvállalati topmenedzserből lett előbb BBC-s felsővezető, majd a szervezet első számú vezetője - a kilencvenes években a toryk önkormányzati képviselője és egy helyi pártszervezet elnökhelyettese is volt. Kinevezése előtt, augusztusban arról beszélt, hogy a BBC-nek a viccelődésben is kiegyensúlyozottabbnak kell lennie ahelyett, hogy csak a torykon köszörüljék a nyelvüket.

Gary Lineker, a BBC vezető fociműsor-vezetője a brit közszolgálati média legjobban fizetett sztárja, közben ismert és jellemzően igen markáns véleményeket hangoztató Twitter-függő. Az enyhe kifejezés, hogy nem szokta véka alá rejteni a kormányt illető kritikáját, de gyakran ezen a szokásos szinten is túllép.

A nyár végének nagy brit közösségi médiás sztorija volt, amikor Lineker előbb “szívtelennek és az empátia teljes hiányáról árulkodónak” nevezte a brit kormány viselkedését a Csatornán csónakkal átkelő menekültek ügyében, majd emiatt twitteres szópárbajba keveredett Lee Anderson konzervatív parlamenti képviselővel, aki egy kommentcsata közben klasszikus húzással azt mondta, hogy ha ekkora barátjuk, akkor Linekernek a saját házába kéne befogadnia a következő menekültcsónak utasait. Mire a műsorvezető bejelentette - természetesen a Twitteren - hogy felvette egy kapcsolatot egy menekülttámogató szervezettel és rövidesen ténylegesen befogad egy menekültet a házába, mivel a gyerekei úgyis elköltöztek már és van elég hely.