Merkel a járvány elszabadulásától tart, szigorítana a gyülekezési szabályokon

külföld
2020 szeptember 29., 08:20

Bár nemzetközi összevetésben kedvezően alakulnak a németországi járványadatok, Angela Merkel kormánya a gyülekezési szabályok szigorítására készül, írja a Reuters egy nem nyilvános előterjesztésre hivatkozva.

Ez alapján magánterületen legfeljebb 25-en, közterületen pedig 50-en gyűlhetnének össze, ha az adott térségben a százezer főre jutó fertőzések napi átlagos száma egy héten keresztül meghaladná a 35-öt. Felmerült az is, hogy a gócpontokban ideiglenesen betiltsák az alkohol árusítását.

Ha ez a szám az 50-et is átlépi, magánterületen legfeljebb 10, közterületen pedig 25 ember gyűlhetne össze. A Bild szerint a tartományi vezetők közül többen ellenzik a szigorítási terveket, pedig nekik is rá kellene még bólintaniuk.

Az elmúlt 24 órában kétezer új fertőzöttet azonosítottak az országban, de Merkel szerint, ha a mostani trend folytatódik, ez az év végére 19200-ra is felmehet.

Ha a népességarányos adatokat nézzük, a németek Spanyolországhoz és Franciaországhoz, sőt Magyarországhoz képest is sokkal jobban állnak. Igaz, látszik a növekedés az esetszámokban. (A grafikonon a napi adatok a megelőző hét nap átlagát mutatják egymillió főre vetítve.)

A halálozási arányt tekintve viszont stabilan jól teljesít Németország: