„Esztike 1942” - gravírozták a Sülysápnál elesett ejtőernyős karikagyűrűjébe, ez segített most megtalálni a családját

Történelem
2020 szeptember 30., 14:03

„Esztike 1942”

- ez a felirat olvasható annak az arany karikagyűrűnek a belsejében, ami egy nyári régészeti feltárás során találtak meg a Pest megyei Sülysáp határában, egy szántóföld alatt fekvő II. világháborús katonai tömegsírban.

photo_camera „Esztike 1942” Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A gyűrű a Hadtörténeti Múzeumba került, az intézmény pedig a közösségi médián keresztül keresni kezdte „Esztikét”. 15 ezer megosztás és 1,5 millió megtekintés kellett hozzá, hogy a felhívás eljusson Nagy Jolán Eszterhez, egy 77 éves Békés megyei asszonyhoz, a gyűrű tulajdonosának lányához, akinek szülei: Nagy Endre István és Eszter, 1942 áprilisában kötöttek házasságot. A kutatók kiderítették:

Nagy Endre István, a férj, a második világháború idején ejtőernyősként teljesített szolgálatot, és társaival a védőállásban, a szovjetekkel vívott tűzharcban halt meg 1944 novemberében.

Bár kartonján az szerepelt, hogy az isaszegi temetőben temették el, végül ezt egyetlen más irat sem támasztotta alá, így történészeknek sincs oka megkérdőjelezni, hogy Nagy Endre István gyűrűje az, amit a sülysápi tömegsírban találtak.

photo_camera Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyõs tizedes megtalált arany jegygyűrűjét lányának, Nagy Jolán Eszternek. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A tömegsír létezésére sülysápi helytörténeti kutatók hívták fel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum figyelmét - magyarázta Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka szerdán,

amikor a múzeum munkatársai átadták az arany karikagyűrűt Nagy Jolán Eszternek, az elesett katona lányának.

Az idős asszony az MTI tudósítása szerint elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről. Hozzátette: szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni.

photo_camera Nagy Jolán Eszter és édesapja karikagyűrűje Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A sülysápi sír nyári, fémdetektoros feltárásakor a kutatók a megtalált háborús „állásrendszerben” másik két magyar katona maradványát is felfedezték, de ezek nem voltak beazonosíthatók, így Sülysápon helyezik őket örök nyugalomra - magyarázta Maruzs Roland alezredes, a kutatást végző csoport vezetője.