A bíróság kimondta, hogy II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boëlnek

2020 október 1., csütörtök 18:59

A brüsszeli fellebbviteli bíróság úgy döntött: II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boëlnek, aki ezentúl belga hercegnőként apja után felveheti a Saxe-Cobourg-Gotha nevet.

A közszolgálati RTBF közölte, hogy Boël gyerekei, Joséphine és Oscar mától szintén hercegnővé és herceggé válnak. Az egykori uralkodó házasságon kívül született, idén 52 éves gyerekének mostantól kijár a királyi fenség megszólítás is.

II. Albert 1993-ban lépett trónra. Hat évvel később a belga sajtó hírül adta, hogy a királynak az 1960-as években egy házasságon kívüli viszonyból van egy negyedik gyereke, egy lány. Az egykori uralkodó korábban visszautasította, hogy őt tekintsék Delphine Boël apjának.

II. Albert (j) és Paola királyné (k) 2020. július 9-én egy koncertre érkezőben. Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA via AFP

Boël 2013 nyarán fordult bírósághoz, és DNS-vizsgálatot követelt. Az közölte, nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot. A Boël keresete ügyében eljáró bíróság 2018 októberében a DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a most 86 éves egykori uralkodót, aki előbb a semmitőszékhez fordult, majd hosszú jogi huzavona után úgy döntött, hogy eleget tesz a bíróság határozatának.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

Idén január végén a korábbi uralkodó ügyvédjei útján azt jelentette be, hogy az apasági teszt eredménye szerint ő a biológiai apja Delphine Boëlnek.

Delphine Boël, II. Albert volt belga uralkodó szerelemgyereke. A trónjáról 2013-ban lemondott Albert csak idén januárban ismerte el, hogy valóban ő a már 52 éves nő apja. Fotó: ERIC LALMAND/AFP

II. Albert korábban már félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén viszonya volt valakivel. A király az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint 30 évvel korábban házassága komoly válságba került, amin sikerült túljutniuk. (MTI)