A háziorvosnál jött a meglepetés, hogy nincs is társadalombiztosítása, pedig havonta fizeti

Egészségügy
2020 október 04., 17:20
  • Az új-tb törvény miatt elviekben csak azoknak kell aggódniuk, akik hat hónapig nem fizetik a társadalombiztosításukat, csakhogy a gyakorlatban bárki járhat úgy, hogy az orvosnál szembesül azzal, hogy több hónapnyi tartozása van.
  • Előfordul olyan, hogy valaki hiába fizeti a társadalombiztosítását, az nem jut el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem továbbítja a befizetést.
  • Elvileg felszólítást kellene kapniuk a nem fizetőknek, azonban van, akinek három év után teljesen véletlen derült ki, hogy nincs is társadalombiztosítása, pedig fizette minden hónapban.
  • A NAV és a NEAK nem kommunikálnak egymással, és egyik sem kommunikál rendesen az ügyfeleik felé, így bárki járhat úgy, hogy fizetnie kell a sürgősségi ellátásért.

Nemrég megjelent egy cikkünk az új tb-törvényről, ami alapján hat hónapnyi társadalombiztosítás (tb) tartozás után nem jár az ingyenes sürgősségi ellátás. A cikkben arról írtunk, hogy az új rendelet elsősorban a külföldön dolgozókat és a potyázókat akarja kiszűrni, de a mélyszegénységben élőknek jelent majd igazán komoly gondot, mert sokszor feketén dolgoznak vagy egyáltalán nincs jövedelmük.

A cikk megjelenése után többen is megkerestek minket olyan történetekkel, amelyekből kiderült: egyáltalán nem kell feketén dolgozni, vagy elfelejteni befizetni a társadalombiztosítást ahhoz, hogy valaki egy nagy köteg csekket kapjon a NAV-tól, ami szerint nem fizette be a társadalombiztosítását. A hozzánk beérkezett abszurd történetekből az látszik, hogy a NAV egyáltalán nem kommunikál a NEAK-kal, a két szerv pedig egyáltalán nem kommunikál az ügyfeleikkel.

A NAV számláján gyűlt a pénz, de nem szólt senki

István tavaly év végén vesztette el az állását, a koronavírus miatt pedig még mindig nem sikerült elhelyezkednie. Tavasszal lejárt az álláskeresési járadéka, ami addig állta a társadalombiztosítását. Figyelmeztették is a Munkaügyi Központban, hogy mostantól még 40 napig rendezett a tb-je, utána magának kell fizetnie a társadalombiztosítását havonta, amíg nem talál munkát.

István ezt nem is mulasztotta el, pontosan fizette a NAV megadott számlaszámára a társadalombiztosítás havi összegét. Júliusban viszont el kellett mennie a háziorvosához, és ekkor jött a meglepetés: nincs tb támogatása.

Ekkor kezdődtek István hajmeresztő bürokratikus kalandjai. Előbb bement a NEAK-hoz, akik csak annyit mondtak, hogy forduljon a problémával a NAV-hoz, így hát István felkereste őket.

Ekkor derült ki, hogy az ugyan igaz, hogy István havonta elutalta a NAV számlaszámára a tb árát, de nem jelentkezett be oda, tehát csak gyűlt a pénz, de nem tartották számon.Azt István se érti, hogy erről miért nem szólt neki a NAV, akiket a NEAK-nak elvileg értesítenie kellett az elmaradt befizetésről. Elvileg minden ilyen esetben több felszólítást is kellett volna kapnia Istvánnak a NAV-tól.

Ez a felfedezés azonban sajnos azóta se vezetett megoldáshoz, ugyanis már október van, de Istvánnak még mindig nincs tb támogatása. Ugyanis István július közepén bement a NAV-hoz, kitöltötte a bejelentkezéshez szükséges papírokat, az ügyintéző pedig azt mondta, hogy a bejelentkezésről majd postán fog érkezni egy határozat. Tehát hiába gyűlik a NAV-nál folyamatosan a pénz, azt nem tudja eljuttatni a NEAK-hoz, amíg a határozat meg nem érkezik.

A határozat döbbenetesen későn, szeptember másodikán érkezett meg Istvánhoz, amiben megzavaró módon leírták, hogy mennyi tartozása van a férfinak, de arról egy szót sem ejtettek, hogy ezt már korábban befizette. A határozatnak volt egy 15 napos fellebbezési ideje, ezért István azt gondolta, hogy ha az letelik, akkor zöld lámpát kap a háziorvosnál, elindul a tb támogatása.

Csakhogy a 15 nap letelte után is azt mondta a háziorvos Istvánnak, hogy továbbra sincs társadalombiztosítása. Ismét bement a NAV-hoz, hogy megkérdezze mi történhetett, ahol azt mondták neki, hogy az igaz, hogy lejárt a 15 nap, de ilyenkor még várni szoktak - hátha István a 15. nap utolsó órájában beadott egy fellebbezést a határozat ellen, amit ő maga kért, hogy meghozzanak. Kikönyörögte az ügyintézőnél, hogy hívja fel a telefonon az illetékest és az emelje jogerőre a határozatot.

Ez szerencsésen megtörtént, csakhogy még ettől sincs rendezve István tb-tartozása, ugyanis van újabb 15 napja arra, hogy rendezze a tartozását, amit ugye már befizetett. Tehát ha letelik ez a 15 nap is, és valaki jogerőre emeli a határozatot, akkor lesz újra társadalombiztosítása.

„Már október van és még nincs társadalombiztosításom, pedig júliusban indítottam a folyamatot, és tavasz óta fizetem magamnak. Csak koronavírusos ne legyek!” - viccelődik István.

Aki ezek után is csak a vállát vonja meg, hogy ha baj van a társadalombiztosításával, akkor ha máshol nem, kiderül az orvosnál, az téved. Ugyanis miután István átment ezen a tortúrán, leellenőrizte a felesége társadalombiztosítását is.

Kiderült, hogy ő sem volt rendesen bejelentve a NAV-hoz, ő 2017 óta utalta nekik a társadalombiztosítás összegét anélkül, hogy a NAV azt továbbította volna a NEAK-nak, vagy szólt volna István feleségének, hogy feleslegesen utalja nekik a pénzt.Az pedig újabb kérdést vet fel, hogy a NEAK miért nem küldött a három év alatt értesítést arról, hogy a nőnek nincs tb-je.

Elvben az ügyfélkapun leellenőrizhető, hogy minden rendben van-e a társadalombiztosításunkkal, de ez Istvánnak és feleségének nem jutott eszébe, ahogy valószínűleg még nagyon sok embernek nem.

Ha pedig ez nem lenne elég, az is kiderülhet, hogy rossz számlaszámra utaljuk a társadalombiztosításunkat, ugyanis a NAV júliustól megváltoztatta a számlaszámot, de erről nem küldött értesítést, csupán a honlapjukon tüntették fel, hogy mi a helyzet. István felesége ezért néhány hónapig rossz számlaszámra is utalt, amiről szintén egy kukkot sem szólt a NAV.

Kijött egy 480 ezer forintos csekk

Kovács Emese példája pedig azt mutatja, hogy még csak nem is magunknak kell fizetni a társadalombiztosítást ahhoz, hogy a NEAK vagy a NAV elszúrjon valamit.

Szeptember 22-én kapott egy levelet a NAV-tól, hogy 2016 óta nem fizeti a tb járulékot. A levél mellé küldtek egy hatalmas csomag csekket, összesen 480 ezer forintos tartozásról.Mindez azért is érthetetlen, mert Emese 2011 óta munkaviszonyban áll, és minden hónapban bevallásban fizeti a cég utána a járulékot.

Csakhogy kiderült, a NAV nem látott egy lényeges változást Emese társadalombiztosításával kapcsolatban. Emese ugyanis a legkisebb gyerekének nyolcéves koráig kapta a gyermeknevelési támogatást, ami után járt a társadalombiztosítás. Ez azonban lejárt 2016-ban, amikor a gyereke betöltötte a nyolcat, de Emese azt gondolta, hogy mivel 2011 óta munkaviszonyban van, ezért egyszerűen 2016-tól már a munkahelye fizeti a társadalombiztosítását, akik ezt meg is tették. Mégis kijött a számla. Tehát a NAV és a NEAK négy éven keresztül nem kommunikáltak egymással erről a változásról, de a négy év alatt még csak egy felszólítást sem küldtek Emesének, hogy valami nincs rendben.

Emesét azért háborította fel mindez, mert szerinte rengeteg gyerekes nő kaphatott levelet, ami egyébként egyáltalán nem tűnik felszólításnak, mégis ott van hozzá a halomnyi csekk.

A nő most a munkahelye könyvelőjével együtt írt levelet a NEAK-nak és a NAV-nak, amiben kérik, hogy töröljék el a tartozását, de eddig még nem kaptak választ. Emesének ráadásul azért is be kell majd mennie a NEAK-hoz, mert szeretnének CSOK-ot felvenni, amihez szüksége van egy kétéves tb jogviszonyra, ami most a NAV hibája miatt nincs meg neki.

Kerestük a NEAK-ot és a NAV-ot is, hogy magyarázzák el, mi lehet az oka annak, hogy ilyen hibák történnek. Azt is szerettük volna megtudni, hogy most hogyan zajlik a kommunikáció a két szerv között, de a cikk megjelenéséig egy kérdésünkre sem kaptunk választ.

A címlapkép illusztráció.