Börtön járhat a "szüzességi tesztet" végző orvosoknak Franciaországban

külföld
2020 október 07., 10:52

A francia kormány be akar nyújtani egy törvényt, amely börtönnel és pénzbírsággal büntetné a szüzességi teszteket végző orvosokat - írja a BBC. Bizonyos muszlim közösségekben szokás házasság előtt ellenőrizni, hogy a menyasszony szűz-e még, vagyis ép-e a szűzhártyája. A francia kormány javaslata szerint viszont akár egy év börtön és 15 ezer euró pénzbírság is járhat az ilyen teszteket kiadó orvosoknak.

A javaslat jól illeszkedik a francia kormány törekvéseibe, hogy szekularizálja a francia muszlim közösséget és fellépjen az ellen, amit Emmanuel Macron elnök muszlim szeparatizmusnak nevezett.

A szüzességi tesztek viszonylag gyakoriak Észak-Afrika és a Közel-Kelet országaiban, Indiában, Bangladesben és Dél-Afrikában is. Az ENSZ két évvel ezelőtti jelentése szerint az ilyen tesztek a nők elnyomásának eszközeiként működnek ezekben az országokban, ráadásul hibás elképzelésekre épülnek, amelyek szerint csak a szextől tud beszakadni a szűzhártya, vagyis csak az ép szűzhártya jelzi a szüzességet és az ehhez társított "ártatlanságot". A konzervatív muszlim közösségekben pedig komoly retorzió jár, ha a nők házasság előtt szexuális életet élnek, vagy azt gondolják róluk, hogy ezt tették, kiközösíthetik őket, extrémebb esetben pedig az életük is veszélybe kerülhet. Éppen ezért az ENSZ szerint világszerte be kellene őket tiltani az ilyen teszteket.

Franciaországban nem túl gyakori, hogy ilyen tesztet kérnek muszlim családok. Miközben Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb muszlim közössége, egy ilyen vizsgálatokat végző nőgyógyász szerint tőle évente három-négy ilyen vizsgálatot kérnek, leginkább az Észak-Afrika nyugati részén lévő Maghreb-országokból. A francia sajtónak nyilatkozó orvos azt mondta, azért szokta kiadni az ilyen igazolásokat, mert a lányok azt mondják, ha nem kapnak papírt arról, hogy érintetlenek, a bátyjuk vagy apjuk megveri vagy megfojtja őket, és nincs miért kételkednie abban, hogy a lányok félelmei jogosak.

Mindez viszont azt is jelenti, hogy a tesztek tiltása önmagában valószínűleg nem elég ahhoz, hogy a konzervatív muszlim közösségek felhagyjanak a gyakorlattal. Ehhez jogvédő csoportok szerint ismeretterjesztő kampányokra és jobb oktatásra lenne szükség, hogy eloszlassák a szüzességről szóló, az ilyen hagyományokat megalapozó tévhiteket.