A tálibok Donald Trumpot támogatják

külföld
2020 október 11., 05:58

Szokatlan helyről, az Egyesült Államok ellenségeitől kapott támogatást Donald Trump, az Egyesült Államok újraválasztásért küzdő elnöke. "Reméljük ő fog győzni a választáson, és megszünteti az amerikai hadsereg afganisztáni jelenlétét" - mondta Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a CBS-nek adott telefoninterjújában.

Az amerikai-tálib megállapodásra emlékező falfestmény Kabulban. A festmény Zalmay Khalilzad amerikai főképviselő és Abdul Ghani Baradar mulla, a talibán társalapítójának kézfogását ábrázolja.
photo_camera Az amerikai-tálib megállapodásra emlékező falfestmény Kabulban. A festmény Zalmay Khalilzad amerikai főképviselő és Abdul Ghani Baradar mulla, a talibán társalapítójának kézfogását ábrázolja. Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A tálibok Trump egészsége miatt is aggódtak. "Amikor megtudtuk, hogy Trump koronavírus-tesztje pozitív lett, aggódni kezdtünk az egészsége miatt, de úgy tűnik, hogy már jobban van" - mondta egy másuk szóvivőjük a CBS-nek.

Trump kampánya visszautasította a tálibok támogatását. "Tudniuk kell, hogy az elnök minden eszközzel meg fogja védeni az amerikai érdekeket" - üzente nekik Tim Murtaugh, az elnök kampányának egyik szóvivője.

Trump már a 2016-os kampányban azt ígérte, hogy véget vet a vég nélküli háborúknak, ezt az ígéretét újraválasztási kampányában is fenntartja. Szerda este például azt közölte, hogy karácsonyra ki kellene vonni az amerikai hadsereg maradékát Afganisztánból. A tálibokkal idén februárban kötött megállapodás szerint az amerikai hadsereg 2021 májusáig hagyja el Afganisztánt, ahol a tervek szerint novemberig 4500 főre csökkentik az ott állomásozó amerikai csapatok létszámát. (Via MTI)