100 ezer adós fizethet majd nagyobb törlesztőt a moratórium után

gazdaság
2020 október 12., 06:57

Sok háztartást érhet majd meglepetés a hitelfizetési moratórium januári (vagy azoknak, akiknek a kormány meghosszabbította a moratóriumot, júniusi) lejárta után, a Bank360.hu közleménye szerint ugyanisazoknak, akiknek változó kamatozású hitele van, nőhet a kamata a moratórium alatt, így azután már a megemelt kamatot kell majd fizetniük. Nem a moratórium miatt nőnek az ilyen hitelek törlesztői, hanem azért, mert ezek a termékek a bankközi kamatlábhoz, a BUBOR-hoz vannak kötve. Jelenleg úgy 100 ezer olyan hitel van, amelynek a kamata a BUBOR-tól függ, köztük a forintosított devizahitelek, és az éven belül változó kamatozású jelzálog- és vállalati hitelek. A BUBOR mértéke pedig leginkább az MNB egyhetes betéti kamatának szintjétől függ.

Az egyhetes betéti kamat sokáig együtt mozgott a jegybanki alapkamattal, szeptemberben viszont elváltak egymástól, a betéti kamat így most 15 ponttal magasabb az alapkamatnál. A három hónapos BUBOR pedig emiatt a 2020 elején érvényes 0,16 százalékról mára 0,79 százalékra emelkedett.

Hogy emiatt mennyivel kell többet fizetnie a hiteleseknek, az attól is függ, hogy milyen kamatperiódussal vették föl a hitelt, de tipikusan 3-6 havonta változhat a hitelek kamata. A Bank360.hu számításai szerint ez azt jelenti, hogy egy 2017. október 1-jén folyósított 15 millió forintos, 20 éves futamidővel és három hónapos kamatperiódussal felvett hitel törlesztője a 2017 októberi 83 490 forintról idén áprilisra 86 315 forintra, október és december között pedig 88 320 forintra emelkedhetett.

A hathavi változó kamatozású hiteleknél is hasonló a helyzet, egy ugyanakkor, ugyanolyan összegben fölvett hathavi kamatozású hitel törlesztője 2017 októberében 83 792 forint, idén októbertől viszont 88 477 forint lenne.

A portál szakértői szerint aki tudja, annak érdemes lehet előtörleszteni a hitelét, vagy kedvezőbb, fix kamatozású hitellel kiváltani a változó kamatozású hiteleket. Vagy csak tudni, hogy moratórium ide-vagy oda, változhat az ilyen hitelek törlesztője, ezért érdemes odafigyelni a BUBOR alakulására, hogy ne érjen senkit váratlanul a moratórium végén, hogy többet kell fizetnie a banknak.