Biden jobban áll Trumppal szemben, mint bármelyik korábbi elnöki kihívó az elmúlt 84 évben

külföld
2020 október 12., 10:24

23 nappal az amerikai elnökválasztás előtt Joe Biden magasabban vezet Donald Trump előtt, mint bármelyik elnöki kihívó tette ezt 1936 óta. Ez a legkorábbi tudományos adat, ebben az évben mérték először az elnökjelöltek támogatottságát az országban.

Az ABC News/Washington Post 725 fős, 4 százalékpontos hibahatárral dolgozó közvéleménykutatása 55%-ra mérte Biden támogatottságát azok körében, akik valószínűleg elmennek szavazni a választáson. Trumpra 43% szavazna közülük.

Ez volt a harmadik országos mérés a héten, ami Biden támogatosságát 50% fölé mérte, legalább 10 százalékpontos előnnyel. Mióta végeznek ilyen méréseket, egy elnöki kihívó sem volt még, aki ilyen magasan vezetett volna a hivatalban lévő elnökkel szemben.

Egészen más a helyzet a legutóbbi, 2016-os elnökválasztáshoz képest is: bár októberben volt, hogy 7 százalékponttal is vezetett Hillary Clinton, a szavazatok 50%-ának a megszerzéséhez közel sem került. Trumpnak nem is volt szüksége az összes billegő vagy harmadik pártra voksoló választó meggyőzésére ahhoz, hogy megnyerje a versenyt. Biden jelenlegi előnye mellett viszont ha maga mögé is állítja az utóbbi két szavazói csoportot, akkor is 5-6 százalékponttal elmarad a támogatottsága Bidené mögött.

A koronavírus kezelése láthatóan kritikus pont a szavazók szemében, és Bidennek itt komoly előnye van a hivatalban lévő elnökkel szemben: a CNN legutóbbi felmérése szerint a szavazni szándékozók 59%-a gondolja úgy, hogy Biden jobban kezelné a járványhelyzetet, mint Trump.

(via CNN)