Az osztrák hatóságok és a síparadicsom vezetése is felelősek a tiroli járványrobbanásért

koronavírus
2020 október 13., 10:51

Március végén hosszabb cikkben mutattuk be, hogyan lett a tiroli Ischgl síparadicsomból a koronavírus-járvány egyik első európai gócpontja, ami aztán további megbetegedések ezreit okozta a kontinens országaiban.

„Attól a naptól számítva, hogy elvitték ezt az első beteget Innsbruckba, még három napig tartott a buli” - mesélte akkor Alex, az Alpok egyik legfelkapottabb síparadicsomában dolgozó magyar srác a 444-nek, milyen furcsaságokat látott a járvány kezelésében.

Egy független bizottság által lefolytatott vizsgálat eredményei most azt látszanak beigazolni, hogy az osztrák hatóságoknak és az Ischgl síparadicsom vezetésének komoly felelőssége volt abban, hogy a télisport- és buliközpontban nem sikerült megakadályozni a durva járványrobbanást - írja a Deutsche Welle.

Először is, a helyi hatóságok alábecsülték a helyzet súlyosságát, és túl lassan reagáltak a koronavírus-fertőzések megjelenésére - magyarázta Ronald Rohrer, a szakértő bizottság elnöke, aki kedden sajtótájékoztatón mutatta be vizsgálatuk eredményeit.

Az első koronavírus-fertőzöttek, egy csapat izlandi síelő március 3-án jelentkeztek covidos tünetekkel, március 7-én pedig már az egyik kontaktjuk, az egyik helyi bárban dolgozó pultos tesztje lett pozitív.

A vizsgálat készítői szerint a helyi hatóságoknak már másnap, március 8-án be kellett volna zárniuk az összes szórakozóhelyet, leállítani a sílifteket, és megkezdeni a síparadicsom szervezett kiürítését.

Ehelyett az érintett bár, ahol a pultos dolgozott, csak március 9-én zárt be, a többi lokál pedig csak másnap,

a síközpont működése pedig egészen március 12-éig nem állt le.

Günther Platter, a tiroli tartomány kormányzója járványügyi szempontból túl későn reagált a történtekre - jelentette ki Ronald Rohner, aki Sebastian Kurz osztrák kancellár tevékenységével szemben is kemény kritikákat fogalmazott meg a sajtótájékoztatón.

Ezek szerint Kurz kancellár totálisan elrontotta a helyzet kommunikációját, amikor a környék március 13-i karantén alá helyezésekor nem hangsúlyozta, hogy a külföldi turisták megfelelő biztonsági intézkedések mellett szabadon távozhatnak majd.

Emiatt aztán óriási pánikhangulat tört ki Ischglben, a külföldi turisták csapot-papot maguk mögött hagyva, a bérelt léceket eldobva, sokszor még síbakancsban az autóikba ültek, és elviharzottak a helyszínről.

Rohner hangsúlyozta, a jelentéssel nem ítélkezni akartak az osztrák hatóságok és a kormány teljesítménye felett, inkább azt tartják fontosnak, hogy a jövőre nézve mindenki levonhassa a tanulságokat a kora tavaszi eseményekből.

A múlt hónapban egy osztrák fogyasztóvédő szervezet négy polgári peres eljárást indított az osztrák kormány ellen, amiért nem sikerült még a kezdetekkor megállítaniuk a koronavírus-járvány terjedését a síparadicsom határainál.

A négy perben összesen négy személy, egy osztrák és három német állampolgár ellen folyik vizsgálat.

Közben a kezdődő újabb síszezonra általános bulizási tilalmat és kijárási korlátozásokat vezettek be a hatóságok az osztrák síközpontokban a tavaszihoz hasonló helyzetek kialakulásának megelőzésére.

link Forrás