Egész Európában nálunk halnak meg a legtöbben rákban

Egészségügy
2020 október 16., 09:41

Egész Európából a magyar régióban haltak meg legtöbben rákban 2016-ban az Eurostat évkönyve (44.o.) szerint, írja a G7.

Az Európai Unióban mintegy 4,5 millió halálesetnek a negyede valamilyen fajta ráknak volt köszönhető. Százezer főre levetítve az EU tagállamaiban átlagosan összesen 257 rák miatti haláleset volt. Ezzel szemben Magyarország régióiban, a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon 300 feletti volt az arány.

Mitöbb a Közép-Dunántúlon 364-en haltak meg, ami egész Európában a legmagasabb szám.Közép-Dunántúlt követte a Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország és Dél-Alföld, és a listán csak ezután jön Horvátország. A rákos megbetegédesek miatt halálozásban egyértelműen a kelet-európai régiók produkálták a legnagyobb számokat, rajtunk kívül a horvátok, a szlovákok és a lengyelek.

A mellrák és a prosztatarák mellett a tüdőrák és a végbélrák voltak a leginkább elterjedt rákos megbetegedések az Európai Unióban.A nemspecifikus rákfajtákba egész Európából Észak-Magyarországon haltak meg a legtöbben, 100 ezer főre levetítve 99-en. A magyar régiók a végbélrákos halálozások szempontjából is a lista elején végeztek, Dél-Dunántúl (100 ezer főre esően 62 haláleset) és Közép-Dunántúl vannak az első két helyen. Ez azt is jelenti, hogy a Dél-Dunántúlon élők kétszer nagyobb eséllyel halnak meg végbélrákban, mint az uniós átlag.

Egy másik halálozási szempontból is kiemelkedik Magyarország, ugyanis Észak-Magyarországon volt a legtöbb 65 év alatti halálozás 2016-ban. Észak-Magyarországon száz főre levetítve 147 65 év alatti halt meg, ami háromszorosa Svédország egyik régiójának, ahol mindössze 45-en.