Greta Thunberg nagyon mérges az Európai Parlamentre

környezetvédelem
2020 október 21., 17:20

Megadta magát az Európai Parlament a klímaváltozás és a környezetvédelem ügyében, amikor szerdán megszavazta a unió Közös Agrárpolitikájának reformját, ezt mondta Greta Thunberg, a diákok globális klímamozgalmát vezető svéd aktivista.

Thunberg azért rágott be az EP-re, mert szerdán az jobbközép Európai Néppárt, a balközép Szocialisták és Demokraták és a liberális Újítsuk meg Európát frakciók többségével megszavazták azt a javaslatot, amely

az agrártámogatások 60 százalékát továbbra is komolyabb környezetvédelmi vagy fenntarthatósági elvárások nélkül ítéli oda a gazdálkodóknak. Az Európai Bizottság javaslatot tett az agrártámogatások elosztásának reformjára, amit már alapból kritizáltak környezetvédő csoportok, amiért az nem vár el elég komoly fenntarthatósági intézkedéseket a támogatásokért cserében. Az EP többsége viszont még egy ennél is felvizezettebb verziót szavazott meg, amely 387 milliárd eurót oszt ki úgy, hogy azért cserébe csak minimális zöld elvárásokat támaszt a gazdák és agrárcégek elé, bizonyos esetekben viszont konkrétan semmit.

A parlament elé került javaslatnak ezt az aspektusát viszont nem annyira kapta fel a sajtó, leginkább ugyanis arról volt szó, hogy a húsipari lobbi szerette volna elérni, hogy az új szabályok szerint a hústermékeket utánzó vegán termékeket ne lehessen kolbásznak, hamburgernek, steak-nek és hasonlóknak hívni.

Thunberg szerint a vegán hot-dogok nevéről szóló vita közben senki nem kérte számon a képviselőkön a klímacélokat, így azokat ez az egész nem érdekelte, és megszavazták, hogy minden maradjon a régiben. Hasonlóan látja a helyzetet a Greenpeace, több más környezetvédő szervezet és az Európai Parlament zöld frakciója is. Bas Eickhout, a Zöldek frakció képviselője a Guardian kérdésére azt nyilatkozta, a konzervatív, liberális és szociáldemokrata képviselők tudatosan figyelmen kívül hagyták, hogy a mezőgazdaságnak mekkora szerepe van a klímaváltozásban. Azt mondta, az agrártámogatások reformja teljesen szembe megy az unió Zöld Megállapodásában meghatározott célokkal, és még azt is meggátolja majd, hogy a tagállamok maguktól vezessenek be komolyabb környezetvédelmi és állatvédelmi lépéseket a saját a mezőgazdaságban.