Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga

Egészségügy
2020 október 21., 12:29

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál, de azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagát, viszont a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án.
photo_camera Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoringprogram, amivel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszám-emelkedést, lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézményeknek.

Az NNK közölte, hogy a 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyiségének terjedési üteme stagnált Budapesten, és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt.

photo_camera Fotó: Barkovics Veronika/NNK