Kivágták az ausztrál őslakosok szent fáját, hogy autóutat építhessenek a helyére

külföld
2020 október 27., 5:48

Komoly felháborodás kíséri Ausztráliában, hogy az őslakosok által szentként tisztelt fát kivágták mert útban volt egy tervezett autóút építése során. A BBC cikke szerint a helyszínen régóta tüntetők táboroztak, hogy megvédjék az aboriginal közösség számára nagy jelentőséggel bíró fákat, melyek közül több fához a Djab Wurrung közösségből a nők el szoktak menni, hogy ott hozzák világra gyermekeiket

Ugyanakkor az állami hatóságok hétfőn kivágták egy fát, ami úgynevezett irányadó fa volt a Djab Wurrung közösség számára. A hatóságok szerint nem követtek el hibát, a fa ugyanis nem szerepelt a védendő fák listáján.

Az aboriginal földtulajdonosok tavaly megállapodtak Victoria állam kormányával, és védettnek nyilvánítottak 15 fát abból a 250 fából, melyet a helyi őslakos közösség kulturálisan jelentősnek tart. Ugyanakkor őslakos aktivisták nem voltak elégedettek a megállapodással, és igyekeztek minél több fát megmenteni. Victoria állam rendőrsége közölte, hogy összesen 25 tüntetőt vettek őrizetbe, akik a munkálatok idején nem akarták elhagyni a fa környékét. A közösségi oldalakra feltöltött felvételeken azt látni, hogy a rendőrök erővel ráncigálták odébb a tüntetőket, és voltak tiltakozók, akik a fákra másztak fel.

A hatóságok szerint egy 100 éves fát vágtak ki, míg a tiltakozók szerint a fa legalább 350 éves lehetett. A fakivágás hírét felháborodva fogadták Ausztrália szerte. Az állam első aboriginal szenátora, Lidia Thorpe (ő is Djab Wurrung törzs tagja) arról írt Twitteren, hogyletaglózva érzi magát, és érzi az ősei fájdalmát.

Az őslakos közösség tagjai korábban többször is hangsúlyozták, hogy ez a terület része az identitásuknak, és a Djab Wurring tagjai arról beszéltek, hogy számukra akkora jelentősége van az itt álló fáknak, mint mások számára mondjuk a templomoknak.

A védettnek kijelölt fák között két úgynevezett születőfa is van: ezekhez a több száz évet megélt fákhoz járnak ki a közösség nőtagjai szülni, és a fa alá szokták elásni a méhlepényüket.

Az állami kormány már több alkalommal állt ki az útépítés mellett: összesen 12,4 kilométerrel hosszabbítják meg a közelben futó autóutat, és ezzel szerintük csökkenni fog a balesetek száma. Az állami hatóságok megismételték, hogy a védett fákhoz nem nyúltak, és szerintük az aktivisták más fákat is védettnek tekintenek, mint amiket a földtulajdonosok annak jelöltek. Közleményük szerint az építkezés minden fázisában együttműködtek a helyi közösségekkel, és az építkezésre áldását adta a tradiconális tulajdonosi kör is.

A közelmúltban hatalmas felháborodást váltott ki az országban, amikor a Rio Tinto bányászati óriásvállalat felrobbantott egy szintén szakrális helyként számon tartott barlangot. Akkor a felháborodás hatására a vállalat vezérigazgatója távozni volt kénytelen posztjáról.