Megszületett Fürjesék ajánlata: 60 milliárd forintnyi beruházást vállalna át a fővárostól a kormány

Budapest
2020 október 28., 07:41

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, kormány és a főváros egyeztető fóruma október 15-i ülésén a kormány bejelentette, nem ad extra forrást a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak egyes budapesti beruházások megvalósítására, és 70 milliárdos hitel felvételét sem engedélyezi a koronavírus-válság sújtotta önkormányzatnak az Európai Beruházási Banktól.

Ellenben Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tolmácsolásában ajánlatot tettek Karácsony Gergelyéknek: az önkormányzat adja át a kormánynak az érintett fejlesztések - például a Biodóm, a Gellért-hegyi sikló-projekt, vagy a fonódó villamos meghosszabbítása - megvalósítását, így a költségek nem az önkormányzat, hanem a kormány költségvetését terhelnék.

„A gond ezzel az, hogy valójában az önkormányzatiságot, mint olyat támadják. Az pedig volt már Budapesten, hogy gyámság alá vették a városvezetést, pont ez ellen szavazott a budapestiek többsége egy éve” - reagált akkor Karácsony Gergely a kormány felvetésére. De konkrétumok ismerete hiányában nem adott konkrét választ az ajánlatra.

Most megérkeztek a konkrétumok: a kormány tegnap eldöntötte, első körben 60 milliárd forint értékű beruházást venne át az önkormányzattól, ha ezt a városvezetés elfogadja, jelentette be Fürjes Balázs szerda délelőtt az MTI-nek elküldött közleményében.

A kormánydöntés lényege, hogy kizárólag a fővárosi önkormányzattal való megegyezés, kizárólag a főpolgármester igénye alapján a kormány kész az önkormányzat helyett viselni nagy budapesti városfejlesztések költségét, átvállalni a megvalósítás felelősségét - mondta az államtitkár. Hozzátette, a kormány garanciát ad Karácsony Gergelynek:

az átvállalt városfejlesztések terveit a kormány a fővárossal közösen dolgozza ki és csak a városvezetés által jóváhagyott tervek alapján lehetne építkezni.

A döntésről szóló írásos javaslatot, ami „pontosan és tételesen megnevezi azokat az egyenként is több milliárdos városfejlesztéseket, amelyek átvállalását a kormány felajánlja a városvezetésnek”, már el is küldték a fővárosi önkormányzatnak. A csomagban

  • a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket, utcabútorokat, pihenőpadokat is tartalmazó átalakítása,
  • a Biodóm-beruházás kifizetése és befejezése,
  • a Gellért-hegyi sikló megvalósítása,
  • a budai fonódó villamos hálózat meghosszabbítása,
  • és az Etele téri buszpályaudvar bővítése

beruházások találhatók, amiket Fürjes szerint Karácsony maga is megnevezett, mint fejlesztések, amikre a főváros plusz forrást, vagy hitelfelvételi engedélyt kér a kormánytól. „A mi megoldásunk egyszerű és gyakorlatias: fejlesszük együtt Budapestet, de tegyük ezt adóemelés és eladósodás nélkül” - fogalmazott Fürjes.

„A kormánypárti delegáció egy része is az ülésen szembesült azzal, hogy a kormány átvenne bizonyos projekteket, köztük például a biodómot. Az, hogy ez mennyire átgondolt szakmai javaslat, vagy inkább random politikai ötlet, jól mutatja, hogy a kormány eddig azzal revolverezte a fővárost, hogy miért nem veszi ki a Városliget Építési Szabályzatából a Hermina garázst és költi azt a forrást a biodómra. Megtettük, erre hirtelen fontossá vált a megépítése”

- nyilatkozta Karácsony Gergely a Népszavának adott, szerda reggel megjelent interjújában a kormány ajánlatáról. Rámutatott, a szolidaritási hozzájárulás megmelésével a kormány 100 milliárdos mínuszba hozta a főváros költségvetését ebben a ciklusban, ehhez képest ígérnek most 50 milliárdot (nem tudni, Karácsony ismerte-e már Fürjesék konkrét ajánlatát az interjú készültekor) olyan fejlesztésekre, amiket szerinte elsősorban a kormány akar megvalósítani. „Ráadásul ezek az ígéretek mind 2022 utánra vonatkoznak” - fogalmazott a főpolgármester.