A Trump-kormány feloldotta a favágási tilalmat a világ legnagyobb mérsékelt égövi esőerdejében

külföld
2020 október 29., 20:13

A Trump-kormány szerdán oldotta fel a fakitermelési tilalmat az alaszkai Tongass Nemzeti Erdőben, írja a The Hill. Már tavaly lehetett hallani arról, hogy Trump ilyesmire készül. Mint akkor írtuk, a Tongass Nemzeti Erdő a maga 68 ezer négyzetkilométeres területével egymagában nagyobb, mint a világ összes többi mérsékelt övi esőerdeje. A védelmét még Bill Clinton rendelte el elnöksége legvégén. Ezt utódja, George W. Bush már próbálta feloldani, de őt a bíróságok megakadályozták ebben.

photo_camera Fotó: Sergi Reboredo/Picture-Alliance via AFP

A szerdán megjelent rendelkezés feloldotta az úgynevezett útmentes szabályt, ami a Clinton-kormány óta volt érvényben, és ami kimondta, hogy a védelmet érintő erdőkben nem lehet utat építeni és fát kitermelés céljából kivágni.

A döntés komoly érvágás az amerikai környezetvédők számára, akik régóta hangoztatják, hogy az ország tüdejének is nevezett erdőben nincs helye az ipari fakitermelésnek. Ken Rait, az állami tulajdonban lévő természeti helyek védelmével foglalkozó Pew Charitable Trusts vezetője arról beszélt a lapnak, hogy a kormányzati döntéseknek közösségi visszajelzéseken és tudományos alapokon kéne állniuk, de ebben az esetben egyik sem valósult meg.

Amióta tavaly felröppent, hogy Trump szeretné, ha ipari kitermelés és bányászat folyhatna a régióban, a bíróságok már jelezték, hogy nincsenek meggyőzve az ötlet helyességétől: márciusban egy körzeti bíró azt írta, hogy a kormányzati ügynökség érvelése nem győzte meg arról, hogy tényleg teljes körűen figyelembe vették a környezeti hatását annak, ha az erdőben a következő 15 évben 728 ezer hektárnyi területen teszik lehetővé a fakivágást. A szerdai bejelentésben a kormány azzal érvelt, hogy csak mérsékelt környezeti következménye lesz a döntésnek.

A Trump-kormány eddigi négy éve során több mint 70 környezetvédelmi szabályt enyhített vagy oldott fel, és a tervek szerint a ciklus végéig még közel 30 további szabályozás fellazítását tervezik. (CNN, Hill)