A volt feleségét fingszagú sprayvel idegesítő milliárdos befektető most nagyon hangosan rakott be debil zenéket a villájában, mert a szomszédját zavarta, hogy hatalmas hálót épít az egymillió dolláros üvegszobra fölé

RÓMA VÉGNAPJAI
2020 október 29., 15:43

Egy egymillió dolláros szobor miatt tört ki annyira komoly vita két nagyon gazdag amerikai között, hogy végül a rendőrség is kénytelen volt beavatkozni. Az eset Laguna Beach villanegyedében történt, ahol a milliárdos befektető, a 76 éves, kötvénykirályként is emlegetett Bill Gross állítólag többek között megállás nélkül nagyon hangosan játszotta le a hatvanas évekbeli sorozat, a Gilligan’s Island főcímzenéjét, csak azért, hogy szomszédját idegesítse.

link Forrás

A Yahoo üzleti rovata szerint Grosst, és élettársát, az egykori profi teniszjátékos Amy Schwartzot azzal vádolja a szomszédjukban élő szintén nagyon gazdag techbefektető, Mark Towfiq, hogy szándékosan zaklatják őt és a feleségét.

Mint az összes igazán jelentős és fontos konfliktus, ez is egy kortárs műalkotás körüli ízlésvita miatt tört ki: Gross felállított a kertjében egy közel hét méter hosszú üveginstallációt, majd hogy megvédjék a külső behatásoktól, köré egy hálót is emelt, amitől még nagyobb lett az egész. Ez viszont Towfiq szerint eltakarja a kilátást a házából, ezért az önkormányzathoz fordult és panasszal élt.

photo_camera Bill Gross

A Yahoo szerint mivel ez az egész dél-kaliforniai régió leggazdagabb lakónegyedeinek egyike, itt mindennaposnak számít, hogy zsörtölődjenek egymással a sokmillió dolláros villáikban tengődő milliárdosok, de ez a konfliktus kezd túlnőni az eddigieken. Egyrészt mert a műalkotás ugyanis éjjel még különleges megvilágítást is kap. Az alkotója amúgy az üvegművész Dale Chihuly, akinek egy másik munkája a kortárs képzőművészet templomának, a Las Vegas-i Bellagio hotel előcsarnokának mennyezetét díszíti.

A konfliktust részletesen feltáró cikk szerint a 2019-ben installált kerti szobor eleinte nem szült feszültséget a szomszédságban, de idén egy nagy oszlopra feszített háló is került fölé, hogy megvédjék a külső behatásoktól. Ugyanis Grossék szerint valaki kővel dobta meg a művet, és ez 50 ezer dolláros kárt okozott a szoborban. A kődobálásból is jogi ügy lett, ugyanakkor Towfiq és felesége szerint egyszerűen csak ráeshetett valami. A házaspár egyben azt állítja, hogy Grossék a város felé eredetileg még azt kommunikálták, hogy csak átmenetileg kell a háló, és a természet elleni védekezés miatt feszítik ki, mivel a szoborra dőlő fa 100 ezer dolláros kárt okozott benne.

A hálót elsőnek valóban eltávolították, de aztán visszakerült és azóta ott van, ami panorámasérülést okozott a techbefektetőnek, aki nem azért költözött Laguna Beach villanegyedébe, hogy egy éjszakánként kivilágított, rendkívül drága üvegszobrot védő hálót nézhessen egy fárasztó munkanap végén. Épp ezért nyár végén a helyi önkormányzatnál panaszt tettek a szobor, a világítás és a háló miatt.

A feljegyzések innentől számítják a konfliktus eszkalálódását: a házaspár keresete szerint válaszul a feljelentésre, Grossék nagyon hangosan kezdtek el zenét lejátszani a nap különböző pontjain, sokszor órákon át, és nem egyszer a Gilligan's Island főcímzenéjét. A házaspár elmondása szerint kétszer el is kellett menekülniük otthonról, volt hogy egy rokonukhoz, egyszer pedig egy szállodába. Towfiq persze próbálta felvenni a kapcsolatot a hangos szomszéddal, de egy általa a hatóságok felé bemutatott szöveges üzenet szerint Gross azt írta vissza, hogy van megbékélnek minden fronton, azaz visszavonja a szoborra, a világításra és a hálóra vonatkozó panaszát, vagy maradnak az éjszakai koncertek.

Válaszul október közepén Gross és Schwartz is beadott egy keresetet, azt állítva, hogy Towfiq a megszállottjuk lett, többek között úgy telepített kamerákat, hogy az az ő birtokukat veszi. Mind a két fél távolságtartási végzést kért a másik féllel szemben. A keresetben azt is írták, hogy Towfiq különösen élénken érdeklődik Gross párja, az 51 éves exsportoló Schwartz iránt, akit főleg olyankor szeret megfigyelni, amikor a pár úszik, és a nőn vagy nagyon kicsi fürdőruha van, vagy semmit sem visel.

Towfiq a kiérkező rendőröknek viszont azt állította, hogy csak azért kamerázta a szomszédjait, hogy rögzítse, hogyan zaklatják őt hangos zenével.

Az ügyben megszólalt Schwartz is, akit közleménye szerint nagyon felzaklatnak a történtek, mivel a szobrot akkor kapta Grosstól, amikor az édesanyja nagyon beteg volt. Mint írta, mivel nincs gyermeke, ezek a szobrok olyanok, mintha a kisbabái lennének: imádkozik hozzájuk, az anyja pedig szeret rájuk nézni, mivel a kék a kedvenc színe és megmosolyogtatja.

Towfiq szerint amúgy a szomszédok már annyira hangosan raknak be zenét, hogy volt olyan nap is, amikor ők se voltak már otthon, hanem vélhetően távolról vezérelték a hangrendszert.

A 76 éves Gross tavaly vonult vissza, becslések szerint 1,5 milliárd dolláros vagyona van, és nem ez az első eset, hogy Laguna Beach-i hírekbe bekerül: pár évvel ezelőtt második felesége, Sue Gross azzal vádolta meg, hogy viharos válásuk során a férfi teljesen feldúlta a Laguna Beach-i villájukat (egy másikat), és többek között fing- és hányásszagot fújt oda egy spray segítségével. Gross ezt tavaly elismerte egy Financial Times-nak adott interjúban, mint mondta, nem is tudja pontosan, miért vette meg a sprayt, de azzal egyetértett, hogy ez a válása elég csúnyán alakult.

Az előrejelzések szerint a keresetek novembernek kerülhetnek majd a megfelelő hatóságok elé, mindenki legnagyobb örömére.