Százezres tömeg tüntet az abortusztilalom ellen Varsó utcáin

külföld
2020 október 30., 18:04

Lengyel hírforrások szerint több, mint százezer ember tüntet Varsóban az alkotmánybíróság múlt heti döntése ellen, ami gyakorlatilag betiltja az abortuszt az országban.

Szerdán 430 ezer ember tüntetett országszerte az ügyért, a pénteki, varsói demonstrációt az eddigi legnagyobbra tervezték, a fővárosi tüntetés mellett más városokban is tartanak ma felvonulást.

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A tömeg a tudósítások szerint fiatalokból áll, sokan táblákkal érkeztek, amiken a testük feletti rendelkezéshez való jogot követelik, mások pedig a szélsőjobboldali kormánypártot, a PiS-t szidják.

link Forrás

Az Óvárosban maszkos, fekete ruhás - bizonyos híradásokban focihuligánként emlegetett - férfiak gyülekeztek, akik pirotechnikai eszközökkel támadtak a tüntetőkre. A rendőrség közbelépett, többeket a helyszínen letartóztattak.

A nacionalisták több helyszínen is megzavarták a tüntetést, az egyik konfliktus során a rendőrség könnygázt használt. Bartłomiej Sienkiewiczet, Donald Tusk egykori belügyminiszterét is arconfújták.

link Forrás

A focihuligánok támadásáról videó is készült:

link Forrás

Marta Lempart, a Lengyel Nők Sztrájkjának egyik vezetője bejelentette, hogy Jarosław Kaczyński, a PiS elnökének háza elé vonulnak.

A lengyel közszolgálati tévé is beszámol a tüntetésről, szerintük az esemény egy biológiai bomba, és vírusfelhő lebeg a demonstrálók feje fölött.

link Forrás

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a képek láttán a lengyel himnusz első sorára utalva azt írta: Nincs még veszve Lengyelország.

link Forrás