Koronavírus-számok Magyarországon Trendek
Elhunytak + 91 Σ 3 891
Fertőzöttek + 3 334 Σ 177 952
Gyógyultak + 424 Σ 43 339
Tesztek + 15 311 Σ 1 518 158

Olyan rosszak a magyar adatok, hogy a román rendszerben már komoly korlátozások lennének

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Romániában úgy néz ki a járványszabályozás, hogy ahol az elmúlt két hétben ezer lakosra legalább három új fertőzött jut, ott életbe lép a vörös forgatókönyv. Ez azzal jár, hogy az iskolák online oktatásra térnek át, bezárnak a mozik, színházak, koncerttermek és játéktermek, korlátozzák a beltéri étel- és italkiszolgálást. 

Ez a szabályozás érvényes lehet településekre vagy megyékre is. Romániában ezt a határértéket több megyében és Bukarestben is átlépték már. Elvileg 48 órán belül ilyenkor meg kell hozni a fent említett korlátozásokat.

Ha a friss hivatalos magyar adatokat vetítjük erre a modellre, akkor 9 megye (Borsod, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs, Vas, Veszprém, Zala) és Budapest is átlépi a román járványküszöböt, vagyis komoly korlátozások jönnének, ha nálunk is ez lenne érvényes. Még úgy is ennyire rossz a helyzet, hogy a kevés teszt miatt a napi fertőzöttek hivatalos száma erősen le van szorítva. 

Sőt, ha nemcsak a megyék szintjén nézzük, hanem az összes új, hivatalosan regisztrált fertőzöttet adjuk össze Magyarországon az elmúlt két hétből, akkor ma először országosan is magasabb ez a szám a bűvös három ezreléknél. 

De Magyarországon nincs ilyen szabályozás, így marad a maszkszabályozás szigorúbb betartatásának ígérete és a kocsmabezárások este 11 után. 

A németeknél más a számítás, ott egy hét összes új fertőzöttjét vetítik ki százezer főre. Magyarország az alapján a számítás alapján is vörös zónás. 

(A számok forrása: koronavirus.gov.hu és koronamonitor.atlo.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!