Müller Cecília: Az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul a napokban, és tartok tőle, hogy ez még a jövőben is így lesz

járvány
2020 november 05., 11:44

Azzal kezdte a napi „sajtótájékoztatóját” Müller Cecília országos tiszti főorvos, hogy „napok óta hasonló számú új fertőzöttről számolunk be”. Ami akár annak a jele is lehetne, hogy elérte a csúcsát a járvány, de valójában arról van szó, hogy ennyi teszttel, amennyit Magyarország végeznek, ennyi fertőzöttet lehet kimutatni. A teszteken belül a pozitív vizsgálatok aránya akkor sem csökken, ha jelentősen emelkedik a mintavételek száma.

link Forrás

Müller Cecília nem is hivatkozott többet az új fertőzöttek látszólag kedvezően alakuló számára, hanem áttért arra, ami valóban fontos mutató: a kórházban lévők covidosokra és az elhunytakra.

A tiszti főorvos a kórházban lévőkről már messze nem tudott olyan kedvező adatokat mondani, mint az új fertőzöttek számáról:

„Az egészségügyi ellátórendszerre egy rendkívüli teher hárul a napokban, és tartok tőle, hogy ez még a jövőben is így lesz. Hiszen egy dinamikus emelkedésnek, egy exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi Magyarországon és egész Európában. Láthatjuk, hogy több európai országban az egészségügyi ellátórendszer már a teljesítőképességének a határához érkezett, ezt szeretnénk elkerülni Magyarországon. Bizony telítődnek a kórházaink, egyre több beteget ápolnak kórházban.”

24 óra alatt 312-vel nőtt a kórházban kezelt koronás betegek száma, összesen már 5183-an szorulnak kórházi kezelésre. (10 nap alatt duplázódott meg a számuk.) Szlávik János főorvos a napokban azt mondta, hogy egyre idősebbek kerülnek kórházba. Lélegeztetőgépen jelenleg 378-an vannak. Szlávik nagyjából 50 százalékra tette a túlélési esélyeiket.

link Forrás

Müller szerint „egész Európa küzd, egy rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért mindenkinek meg kell tennie, amit a járvány megakadályozásának érdekébe megtehet”. Majd a fiatalokra próbált hatni azzal, hogy tudja, az éjszakai kijárási korlátozás elsősorban őket érinti, de nagy a felelősségük, mert ők maguk észre sem veszik, ha elkapják a vírust vagy alig van tünetük, viszont a szeretteiknek hazaviszik. „Az ő kezükben van vagy lehet most a szülők és a nagyszülők élete”.

link Forrás

Müller Cecília azt mondta a ma jelentett 84 elhunytról, hogy a korábbiakhoz hasonlóan jellemzően egy vagy több krónikus megbetegedésben szenvedtek, de 6 százalékuknál csak a koronavírust találták haláloknak a boncolás során. Ami figyelmeztető jel, hogy nemcsak időseknél vagy krónikus betegnél végződhet súlyos következményekkel a fertőzés. (A koronavirus.gov.hu-n az újabb áldozatok között van egy 49 éves, egy 62 éves és egy 75 éves férfi, náluk nincs feltüntetve alapbetegség.)

Mi ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek

  • Hány koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon?
  • Hány nem koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon?
  • A kórházban ápolt fertőzöttek közül közül mennyien lettek pozitívak miközben más betegség miatt feküdtek kórházban?
  • Hány egészségügyi dolgozó fertőzött jelenleg?

Egy olyan volt, amire reagáltak, mert azt többen is kérdezték, a fertőzött egészségügyi dolgozók számára. De sajnos úgy, hogy az összes eddigi fertőzött és az összes eddig megfertőződött egészségügyi dolgozó számát alapul vége mondtak egy arányt, ami messze nem árul el semmit a jelenlegi helyzetről. Ez a szám egyébként 3,3 százalék, ami Müller Cecília szerint rendkívül kedvező szám.

link Forrás