A nagy fajkülönülések napja: a kelet-ausztrál óriás repülőerszényesek sem egy, hanem három különálló faj

ÁLLAT
2020 november 06., 19:01

Miután kiderült, hogy a szamárpingvinek nem egy, hanem négy különböző fajt alkotnak, hasonló hír érkezett a Kelet-Ausztráliában honos óriás repülőerszényesekről is, akikről egy új kutatás eredményeként már tudjuk, hogy három különálló fajt alkotnak.

Azt régóta tudták az ökológusok, hogy az óriás repülőerszényesek méretben és színben is eltérnek egymástól kelet-ausztráliai partvonal különböző részein, de csak most csináltak genetikai vizsgálatokat. A kutatók arra jutottak, hogy az óriás repülőerszényesek (Petauroides volans) valójában három külön fajt alkotnak; a két másik faj a Petauroides minor és a Petauroides armillatus nevet kapta.

Az óriás repülőerszényest sebezhető fajként sorolta be az ausztrál szövetségi kormány, mielőtt a tavaly nyári bozóttüzek elpusztították az állatok természetes élőhelyeinek csaknem egyharmadát.

Az éjszaka aktív erszényes nagyjából akkora, mint egy macska, bundája bolyhos és kizárólag eukaliptuszlevéllel táplálkozik. A könyöke és a hátsó végtagja között feszülő bőrredő segítségével vitorlázva akár száz métert is képes megtenni a fák között, kormánylapátként használva a hosszú farkát. (MTI/Guardian)

Címlapkép: Wikimedia Commons/Benjamint444