2020 november 08., 07:31

Joe Biden: Ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a durva retorikát, hallgassuk meg egymást újra

A demokrata elnökjelölt Wilmingtonban (Delaware állam) magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartotta győzelmi beszédét. Azt mondta, hogy az amerikai egyértelműen döntöttek: 74 millió szavazattal nyert, soha senkire nem szavaztak még ennyien.

link Forrás

Joe Biden köszönetet mondott a családjának, aztán az alelnökének, Kamala Harrisnek, az első alelnöknek, aki nő, fekete, illetve délkelet-ázsiai gyökerei vannak. Azt mondta, az afro-amerikai közösség végig ott álltak mögötte, ő pedig ki fog állni értük.

„Adjunk esélyt egymásnak. Ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a durva retorikát, hallgassuk meg egymást újra. Ne az ellenségeinkként kezeljük az ellenfeleinket. Nem az ellenségeink, hanem amerikaiak” – mondta Biden, és hozátette, hogy szerinte ideje a sebek begyógyításának, a szisztematikus rasszizmus felszámolásának. Az első feladat a világjárvány kezelése lesz.

A demokratáknak és a republikánusoknak véget kell vetniük egymás démonizálásának, és együtt kell működniük, függetlenül az emberek etnikumától, vallásától vagy identitásától – mondta a megválasztott elnök. Helyre kell állítani Amerika lelkét. Az egész világ Amerikára figyel most, és Biden az ígérte, vezetni fogják a világot, „nem csak a hatalom példájával, hanem a példa hatalmával”.

Az új elnök olyan Amerikát szeretne vezetni, amely betegségeket gyógyít, mint a rákot és az Alzheimer-kórt, olyan Amerikát akar vezetni, amely senkit sem hagy hátra. Biden a beszédét azzal zárta, hogy gyerekkorában a nagyapja mindig mindig azt mondta: „Joey, őrizd meg a hitedet!”, míg a nagyanyja erre azt válaszolta: „Joey, ne megőrizd a hitedet, terjeszd!”