A koronavírus betegek közel hat százalékánál diagnosztizáltak később mentális zavarokat

koronavírus
2020 november 10., 06:53

Az Oxfordi Egyetem és az NIHR Oxfordi Egészségügyi Orvostudományi Kutatóközpont közös kutatása szerint majdnem minden ötödik, koronavíruson átesett embernél diagnosztizáltak három hónappal az első pozitív tesztje után szorongást, depressziót vagy álmatlanságot.

A kutatás során az amerikai egészségügyi nyilvántartás nagyjából hetvenmillió esetéből vizsgáltak 62 ezer olyan koronavírusos esetet, ami nem igényelt kórházi ápolást. Arra jutottak, hogy akiknek már alapvetően volt valamilyen pszichés problémája, azoknál 65 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálták a koronavírust is, mint azoknál, akiknek korábban nem voltak ilyen betegségeik.

Az eredmények szerint a mentális zavarok előfordulásának gyakorisága az első pozitív koronavírusteszteket követő 14. és 90. nap között 18,1 százalék volt, ebből 5,8 százaléknál először diagnosztizáltak ilyen betegséget. Az elemzés egyik szerzője és az NIHR tudományos klinikai munkatársa, Dr. Max Taqet szerint

az eredmény váratlan volt és további vizsgálatokat igényel. Közben azonban a pszichiátriai rendellenességeket is fel kell venni a Covid-19 kockázati tényezői közé.

(Guardian)