Bajnai szerint Orbán azért is állhatott be ilyen látványosan Trump mellé, hogy Biden személyes bosszújaként adhassa el itthon, ha az USA számon kéri a korrupciót

politika
2020 november 10., 12:27

A 24.hu készített interjút Bajnai Gordon egykori miniszterelnökkel, aki 2009-ben tárgyalt Joe Bidennel a Fehér Házban. Bajnai elmondása szerint külpolitikai kérdésekben Biden volt a legfelkészültebb amerikai politikus, akivel valaha találkozott. Azzal kapcsolatban, hogy most mi várható az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában, Bajnai szerint bőven akad tennivaló, és a mindenkori magyar kormány számára elemi érdekünk, hogy a világ vezető demokratikus hatalmával legjobb, legkiszámíthatóbb viszonyt alakítsuk ki, függetlenül attól, hogy ki ott az elnök.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy a Fidesz Trumpnak szurkolt, míg az ellenzék Bidennek, Bajnai elmondta:

„Guba a gubához, suba a subához. Orbán nyilván abban bízott, hogy a Trump teremtette zavaros nemzetközi erőtérben folytathatja az üzérkedést keleten a magyar NATO- és EU-tagságból fakadó befolyással, és továbbra sem lesz, aki ezt számon kéri. A demokratikus ellenzék pedig épp ellenkezőleg: abban bízik, hogy az Egyesült Államok Bidennel visszatér a korábbi, aktívabb szövetségépítéshez, melynek alapja a demokratikus, jogállami normák kölcsönös betartása és a szövetséghez való hűség.”

Bajnai feltételezése szerint Orbán Viktor és a Fidesz azért állhatott be ennyire látványosan Trump mellé, mert abban bíztak, hogy ha tényleg nyer, akkor az új ciklusban óriási piros ponttal indulhatnak. Ha pedig Biden győz, vele úgyse lenne esélyük pozitív viszonyt kialakítani.

„Egyúttal megágyazott annak, hogy ha majd a központilag vezérelt korrupció, valamint a jogállam lerombolása miatt hasonló kritikát kap a Biden-adminisztrációtól, mint az EU-tól, akkor azt az új elnök személyes bosszújaként adhassa el itthon a választóinak” – tette hozzá az egykori miniszterelnök.

Bajnai az interjúban beszélt arról is, hogy az elmúlt négy év magyar-amerikai viszonyát a felszínen ugyan „gördülékennyé, barátságossá tette az Orbán és Trump közötti vélhetőleg őszinte, értékalapú barátság, ami Orbán és Biden között aligha áll majd fenn, így várhatóan konfliktusosabbá válik a kapcsolat”.

De valójában ez a viszony Trump alatt sem volt felhőtlen, például a Kínához és Oroszországhoz való hozzáállásban éles ellentét feszült a két ország között.

Bajnai szerint „az Egyesült Államok a következő évtizedben azért fog küzdeni, hogy Kínával versenyezve megtartsa vezető szerepét a világban. E mérkőzés kimenetele teljesen bizonytalan, de régi tapasztalat, hogy amikor kiéleződik a konfliktus, mindenki összeírja a szövetségeseit. Biden most, logikusan, arra készül, hogy a Trump által szétzilált szövetségi rendszereket újraépítse, mert egyedül még Amerika sem boldogul ezzel a kihívással. Az USA száz éve a világ vezető hatalma, és mostanra megtanulta, hogy hosszú távon azokra számíthat, akik az alapvető működési modellben – demokrácia, magántulajdon, emberi jogok, alkotmányosság – hozzá hasonló elveket vallanak.”

Bajnai azzal zárta a 24.hu-n megjelent interjút, hogy elmondta, „Magyarország 1990-ben a saját akaratából beállt egy sorba: a világnak az alkotmányos demokráciát, emberi jogokat és a magántulajdon szentségét hirdető részéhez csatlakozott. Azóta hazánkat hosszú távú, valódi érdekei ahhoz a szövetségi rendszerhez kötik, melyet az Egyesült Államok és az Európai Unió képvisel. Az elmúlt hetek eseményei az Atlanti-óceán mindkét partján arra utalnak, hogy nemsokára megint számba veszik, most éppen ki melyik sorban áll”.

Arról, hogy mire lehet számítani az új amerikai kormány és az európai országok viszonyának alakulásában, épp kedd reggel írtunk hosszabban.