Karácsony szerint ha átmenne Parragh ötlete, másnap leállna a közlekedés Budapesten

Hétvégén derült ki, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt javasolta Orbán Viktornak, hogy a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére a társasági nyereségadó felére csökkentése mellett az iparűzési adó felfüggesztését fogják javasolni a kormánynak.

Ez hatalmas érvágás lenne az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak, hiszen jelenleg az iparűzési adó hozza a legtöbb bevételt a számukra. A hvg.hu beszámolója szerint egy online eseményen Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke 

dilettáns ötletszerűségnek nevezte Parragh felvetését. 

Gémesi elmondta, hogy az iparűzési adóból származó nagyjából 1000 milliárd forintnak a 80 százalékából működési célokat finanszíroztak, közvilágítást, bölcsődéket, helyi közlekedést, jövőre pedig akár 100 százalék is lehet az arány. 

Reagált az ötletre Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki szerint ha átmenne Parragh terve, másnap leállna a budapesti közlekedés. A lap beszámolója szerint Karácsony egyben arra kérte Orbán Viktort, hogy ne fenyegessen az EU-költségvetés vétójával a jogállamisági egyezség miatt, mert az uniós pénzekre szüksége van az országnak.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodájának vezetője elmondta, hogy egy többpárti képviselőcsoport tett le egy módosító csomagot az Európai Parlament elé, ezek nagy része át is ment a bizottsági szavazásokon, és ha EP plenáris szavazásán is átjutnak, akkor erős közeletetettségek születnének arra, hogy a válságkezelő helyreállítási csomag elkészítésébe és végrehajtásába bevonják az önkormányzatokat. 

Karácsony még kitért arra is, hogy szerettek volna helyi népszavazásokat tartani arról, hogy az önkormányzatokat vonják be a helyreállítási csomag pénzeinek elköltésébe. Mivel közben a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, így nem lehet népszavazásokat tartani, de „alternatív népszavazásokat” terveznek azért, melyeknek jogi következményük nincsen, de politikai nyomásgyakorlásra alkalmasak lehetnek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.