Nők a politikában: Az ausztrál családügyi miniszter bele sem kezdhetett, hogy érzi magát nőként a kormányban, azonnal félbeszakította a férfi miniszterelnök

politika
2020 november 12., 11:39

Közös sajtótájékoztatót tartott a minap Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison és az ausztrál családügyi miniszter, Anne Ruston. Egy újságíró kifejezetten Rustonhoz fordulva megkérdezte: milyen nőként a kormányban dolgozni, mióta érvényben van az úgynevezett „bonk ban”, azaz minisztereknek kifejezetten tilos szexelniük a stábjuk tagjaival. (A tilalmat az előző miniszterelnök vezette be még 2018-ban, miután botrány lett belőle, hogy helyettese viszont folytatott az egyik volt tanácsadójával.)

Ruston már épp válaszolt volna az újságíró kérdésére, mire Morrison miniszterelnök közbevágott, hogy helyre tegye az újságíró szóhasználatát - a bonk ausztrál szlengszó a szexre, nagyjából dugásként fordítható, ennek a használata nem tetszett Morrisonnak.

link Forrás

Anne Ruston csak ezután válaszolhatott a kérdésre: azt mondta, kollégái „maximálisan támogatják” a munkáját a parlamentben.

A klasszikus mansplaining esetből mostanra kisebb botrány kerekedett, a Morrison-kormány ellenzéke azonnal felkapta az ügyet, írja a BBC. Szerintük Morrisonnál „süket fülekre találnak” azok a kritikák, amik szerint a kormányában szexizmus mérgezi a női és férfi tisztviselők munkakapcsolatát. November elején az ABC News oknyomozó stábja ásott elő részleteket egy ügyről, miszerint a hivatalban lévő főállamügyész Christian Porter még az előző kormányciklus alatt akarata ellenére csókolgatott és ölelgetett egy a kollégája csapatában dolgozó nőt kisebb nyilvánosság előtt. Morrison azonban eddig nem tett semmilyen lépést az ügyben, Porter pedig tagad.