Szlovéniában újabb 2 héttel kellett meghosszabbítani a korlátozásokat

külföld
2020 november 12., 18:27

A szlovén kormány csütörtökön két héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket, valamint további szigorításokat vezetett be. Tomaz Gantar egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az október közepén bevezetett korlátozások csak részben bizonyultak hatékonynak. Szerinte bármilyen enyhítés ismét hatványozott (exponenciális) növekedéshez vezetne.

A kormány ezért úgy döntött, hogy további két héttel meghosszabbítja az érvényben lévő korlátozásokat, és újakat is bevezet.

  • Így marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt.
  • Továbbra is zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik.
  • A miniszter új intézkedésként említette, hogy péntektől teljes gyülekezési tilalom lép érvénybe,
  • hétfőtől pedig leállítják a közösségi közlekedést.
  • Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek, és szünetelnek a szolgáltatások.

Meggyőződésem, hogy az új intézkedések nélkül nem beszélhetünk a normális élet visszatéréséről” - magyarázta Gantar.

Ales Hojs belügyminiszter jelezte, hogy jövő héttől szigorítanak a határátlépési feltételeken is. Ezt azzal magyarázta, hogy jelenleg is sok szlovén állampolgár nyaral Horvátországban, vagy családlátogatásra utazik valamelyik nyugat-balkáni országba, mert akik 48 óránál nem hosszabb időre hagyják el az országot, elkerülheti a karantént. Ezt az időt most lerövidítik.

A szerdai adatok szerint az elmúlt 24 órában 1925-tel 50 870-re nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 41 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 686-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1210-en vannak kórházban, közülük 193-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3082 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 75 922-őt. Az elmúlt napon újabb 32 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 925-ra emelkedett. Kórházban 1598 beteget ápolnak, közülük 178-an vannak lélegeztetőgépen. (MTI)