A WHO vizsgálja a koronavírus olaszországi megjelenését

Egészségügy
2020 november 16., 16:53

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, ami szerint az új koronavírus már 2019 szeptemberében jelent volt Olaszországban.

Olasz kutatók a milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal című folyóiratában tették közzé azt a tanulmányt, ami kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus antitestek alakultak ki. Olaszországban az első igazolt Covid-19-beteget február 21-én a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

A kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között egy tüdőrákszűrésbe bevont 959 egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket.

A Sienai Egyetem szakemberei további antitestvizsgálatokat végeztek ugyanebben a kutatásban, és megállapították, hogy négy résztvevőnél a pozitív antitesteredmények 2019 október első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg – közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője a Reutersszel.

Apolone azt mondta, „a fő eredmény az, hogy tünetmentes emberek nemcsak pozitívnak bizonyultak a szerológiai tesztek után, de szervezetükben a vírust megölni képes antitestek voltak”, vagyis az új koronavírus a lakosság körében hosszú ideje és alacsony halálozási aránnyal terjedhet, és nem azért, hogy eltűnjön, hanem azért, hogy fellobbanjon.

A WHO közölte, hogy kapcsolatba lép a tanulmány szerzőivel, hogy „megvitassák, és további vizsgálatoknak vessék alá a rendelkezésre álló mintákat és igazolják az eredményeket”.

Olasz kutatók tavasszal szennyvízmintákat vizsgálva az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban. A mintákat 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtötték be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból. Az eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen volt a SARS-Cov-2 vírus.

Olasz orvosok már márciusban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant a hazájukban, és több kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot. (MTI)