A bíróság szerint hibáztak a rendőrök, amikor késve intézkedtek az Aurórában hőzöngő Budaházyék ellen

Haladéktalanul intézkedniük kellett volna a rendőröknek, amikor tavaly szeptember 26-án Budaházy György és tucatnyi szélsőjobboldali aktivista megzavart egy LMBT-tematikájú rendezvényt a józsefvárosi Aurórában. Ezt a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete mondta ki, miután több civil szervezet és magánember bírósághoz fordult a rendőri fellépés késlekedése miatt. 

Budaházyék közvetlenül a kezdés előtt jelentek meg a zárt rendezvényen, ahol sértegették a résztvevőket, lökdösődtek, és homofób jelszavakat skandáltak, írja a Magyar LMBT Szövetség közleménye. 

NORMÁLISAK - hirdette Budaházy György pólója, miközben megakadályozott egy rendezvényt

A rendőrök hamar kiérkeztek, de 20 percig csak kint várakoztak, majd amikor bementek, nem szólították fel Budaházyékát a távozásra. Márpedig a szervezők szerint a helyzet legalább a szabálysértés, de akár bűncselekmény gyanúját is felvetette, hiszen a közösség tagja elleni erőszak elkövetéséhez elég a védett csoport elleni riadalomkeltés is, nem szükséges a testi erőszak. A huzakodás vagy három órán át tartott, a rendezvény meghiúsult, néhány órára az Auróra is bezárt. 

Amikor panaszt tettek, a VIII. kerületi kapitányság csak abban talált hibát, hogy a rendőrök nem intézkedtek, amikor kiderült, hogy Budaházyék engedély nélkül voltak a helyszínen. A rendőrség azzal védekezett, hogy utólag szabálysértési eljárást indítottak magánterületen hozzájárulás nélküli gyülekezés miatt.

A panasz végül a bíróságra jutott, a Fővárosi Törvényszék pedig kimondta, hogy

  • indokolatlan volt 20 percet várni az akció parancsnokára,
  • már odakint, a kerthelyiségben is észlelhették volna a szabálysértést

„A felvételeken látszik, hogy a rendezvény megzavarói azért maradhattak a helyszínen és folytathatták a jelenlévők zaklatását, mert a rendőrök nem intézkedtek erélyesen a távozásuk iránt, hanem hagyták, hogy folytatódjon a kéretlen agitációjuk és vitázásuk. Ebből következően órákig húzódott az a szabálysértési helyzet, melyet a rendőröknek […] kötelességük lett volna haladéktalanul megszakítani” - idézi a Magyar LMBT Szövetség az ítéletet, ami arra is kitér, miért nem védhető álláspont, hogy Budaházyék csak „közterületen békésen gyülekeztek”. Egyrészt a vendéglátóhely nem közterület, hanem nyilvános hely, ahol a tulajdonos engedélyével lehet gyülekezni. Másrészt a megfélemlítő tiltakozás nem élvez alapjogi védelmet. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó