A bíróság szerint hibáztak a rendőrök, amikor késve intézkedtek az Aurórában hőzöngő Budaházyék ellen

POLITIKA
2020 november 17., 11:26

Haladéktalanul intézkedniük kellett volna a rendőröknek, amikor tavaly szeptember 26-án Budaházy György és tucatnyi szélsőjobboldali aktivista megzavart egy LMBT-tematikájú rendezvényt a józsefvárosi Aurórában. Ezt a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete mondta ki, miután több civil szervezet és magánember bírósághoz fordult a rendőri fellépés késlekedése miatt.

Budaházyék közvetlenül a kezdés előtt jelentek meg a zárt rendezvényen, ahol sértegették a résztvevőket, lökdösődtek, és homofób jelszavakat skandáltak, írja a Magyar LMBT Szövetség közleménye.

photo_camera NORMÁLISAK - hirdette Budaházy György pólója, miközben megakadályozott egy rendezvényt

A rendőrök hamar kiérkeztek, de 20 percig csak kint várakoztak, majd amikor bementek, nem szólították fel Budaházyékát a távozásra. Márpedig a szervezők szerint a helyzet legalább a szabálysértés, de akár bűncselekmény gyanúját is felvetette, hiszen a közösség tagja elleni erőszak elkövetéséhez elég a védett csoport elleni riadalomkeltés is, nem szükséges a testi erőszak. A huzakodás vagy három órán át tartott, a rendezvény meghiúsult, néhány órára az Auróra is bezárt.

Amikor panaszt tettek, a VIII. kerületi kapitányság csak abban talált hibát, hogy a rendőrök nem intézkedtek, amikor kiderült, hogy Budaházyék engedély nélkül voltak a helyszínen. A rendőrség azzal védekezett, hogy utólag szabálysértési eljárást indítottak magánterületen hozzájárulás nélküli gyülekezés miatt.

A panasz végül a bíróságra jutott, a Fővárosi Törvényszék pedig kimondta, hogy

  • indokolatlan volt 20 percet várni az akció parancsnokára,
  • már odakint, a kerthelyiségben is észlelhették volna a szabálysértést

„A felvételeken látszik, hogy a rendezvény megzavarói azért maradhattak a helyszínen és folytathatták a jelenlévők zaklatását, mert a rendőrök nem intézkedtek erélyesen a távozásuk iránt, hanem hagyták, hogy folytatódjon a kéretlen agitációjuk és vitázásuk. Ebből következően órákig húzódott az a szabálysértési helyzet, melyet a rendőröknek […] kötelességük lett volna haladéktalanul megszakítani” - idézi a Magyar LMBT Szövetség az ítéletet, ami arra is kitér, miért nem védhető álláspont, hogy Budaházyék csak „közterületen békésen gyülekeztek”. Egyrészt a vendéglátóhely nem közterület, hanem nyilvános hely, ahol a tulajdonos engedélyével lehet gyülekezni. Másrészt a megfélemlítő tiltakozás nem élvez alapjogi védelmet.