Társadalmi nyomás söpörheti el a kutyasétáltatási tilalmat a kínai Jünnan tartományban

Radikális lépésre szánta el magát a kínai Jünnan vezetése november 13-án: bejelentették, november 20-ától teljes kutyasétáltatási tilalmat vezetnek be szerte a  46 milliós lakosságú tartományban, amiért az elmúlt időszakban elszabadult háziállatok több esetben haraptak meg járókelőket az utcán. A tilalom értelmében azoktól a gazdáktól, akiket ettől a naptól kezdve háromnál többször kapnak kutyasétáltatáson, elkobozzák az állataikat, és elaltatják őket.

Az intézkedést azonban - Kínában meglehetősen szokatlan módon - most az érintettek tömeges felháborodása fúrhatja meg, a BBC azt írja, a tartomány vezetése bejelentette, készek újragondolni a tilalmat, amit a közösségi médiában többen

„a kutyatartás civilizálására tett civilizálatlan kísérletnek”

neveztek.

A lakosság mellett kikelt az új szabály ellen például a szingapúri székhelyű Társaság az Állatkínzás Megelőzéséért (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is, aminek az elnöke szerint a háziállatok egészségét súlyosan veszélyeztetné az állandó lakásban tartózkodás. Ha a kutyatámadások megelőzése a cél, arra a sétáltatás tilalma helyett a pórázon sétáltatás kötelezővé tétele lehetne humánusabb megoldás, érveltek.

Kínában nem Jünnan az egyetlen, ahol próbálkoztak már hasonlóval, igaz, kevesebb szigorral: 2018-ban  Hangcsou városában a nappali kutyasétáltatást és a nagyobb kutyafajták tartását tiltották be, de Sanghajban és más kínai városokban is érvényben van olyan korlátozás, ami egynél több kutya tartását tiltja a lakosságnak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.