Koronavírus-számok Magyarországon 05.16.
Elhunytak + 61 Σ 29 175
Kórházban - 183 Σ 2 270
Fertőzöttek + 718 Σ 798 147
Tesztek + 15 826 Σ 5 638 662
Egyszer oltottak + 45 333 Σ 4 600 012

Müller Cecília csak azt árulta el, hogy hány szociális otthon érintett a járványban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szél Bernadett Facebook-oldalán írt arról, hogy mivel a szociális otthonokban erősen terjed a koronavírus, adatkérésben kérdezett rá Müller Cecíliánál, hogy a vírus most hány és mely intézményekben van jelen. 

„A válasz szerint november 1-jén 118 volt ez a szám, és az egészségügyi válsághelyzet június 18-i kihirdetése óta 124 helyről jeleztek fertőzést. Ha figyelembe vesszük, hogy az első hullám alatt 33-35 otthon volt érintett, október közepén mintegy 50, két hétre rá 118, megint csak két héttel később pedig 174 fertőzött szociális otthonról beszélt Müller Cecília, ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy hónapban megsokszorozódott a koronavírus-fertőzéssel érintett szociális intézmények száma” – írja Szél, aki hozzátette, arra már nem kapott választ, hogy konkrétan mely intézmények érintettek és hogy hány gondozott fertőződött meg, erre vonatkozóan ugyanis Müller szerint nem gyűjtenek külön adatot.

„Észbontó, hogy miközben a járvány első hullámában minden negyedik áldozat szociális otthon lakója volt, alapvető információkhoz nem jutunk hozzá. Mennyire hihető az, hogy sem az Operatív Törzs, sem a szociális fenntartó nincs tisztában azzal, konkrétan mely otthonokban és hány fertőzött ember van? Hányan hunytak el a járvány második hullámában a szociális otthonokban?”

– tette hozzá Szél, aki szerint minél kevésbé látunk bele ezekbe az otthonokba és minél kevésbé tudjuk, hol van jelen a fertőzés és milyen körülmények között védekeznek az intézmények, annál kevésbé tudjuk kontrollálni a járvány terjedését.

Alig egy héttel ezelőtt, 121 koronavírus-fertőzöttet találtak Békés megyében a magyarbánhegyesi fogyatékosok otthonában, ahol 88 bentlakó és 33 dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív.