Vizsgálják, hogy tényleg vírusos járvány miatt úszik-e ki a partra annyi bálna a francia partoknál

ÁLLAT
2020 november 18., 05:45

Az alanti videón azt látni, ahogy egy csapat tengerbiológus éppen mintát vesz a Föld második legnagyobb bálnafaja, egy nagyjából 16 méter hosszú, partra vetődött barázdás bálna testéből a franciaországi Saint-Hilaire-de-Riez közelében.

link Forrás

A kutatók azért tettek így, mert idén szokatlan jelenséget tapasztalni az Atlanti-óceán francia partvidékén: a megszokottnál jóval több bálna sodródik partra és pusztul el, ráadásul olyan példányok, amiken nem látszik sem hajóval történt ütközés, sem pedig halászhálók nyoma. Évente 3-10 bálna vetődik így partra hosszú évtizedek óta ezen a szakaszon, idén annyian vannak, hogy csak az elmúlt másfél hónapban ez a 10 tonnás tömegűre becsült példány volt a hatodik áldozat.

A tudósok azért gyanakszanak vírusos fertőzésre, mert az idei áldozatok mindegyike alultápláltnak tűnik és több helyen jellegzetes, nem ütközésből származó véraláfutások borítják őket.

Willy Dabin, a kutatás egyik résztvevője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy ami történik, az már majdnem járvány, de mindenképp a halálesetek számának abnormális megugrását jelenti.

(via Reuters)