Egy budapesti kórház alkalmazottja hétfőn egy órán belül akart kiüríttetni egy budai szállodát covid-szükségkórháznak

Több 444 videó?
Szeretném

Hétfőn ebédidőben alaposan meglepődött az egyik nagyobb budai szálloda igazgatója. Váratlan telefonhívást kapott ugyanis egy fővárosi kórház alkalmazottjától, aki közölte vele, hogy egy órán belül ki kell ürítenie a hotelt, kiköltöztetve onnan az esetleges vendégeket. Azt ok: a szállót enyhébb esetek kezelésére szolgáló covid-kórházzá alakítják át. 

A képtelenül rövid határidőnél is komolyabb gondot jelentett, hogy a budai hotel - sok társához hasonlóan - a járvány miatt zárva tart, aktív alkalmazottak nélkül, sőt az épületben éppen nem is fűtenek. Vagyis az egy órán belüli kiürítésnek, majd átalakításnak számos gyakorlati akadálya lett volna.

A szállodát végül nem foglalták le, mert az ügyben az igazgató, majd a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is telefonálgatni kezdett. 

Flesch Tamás, a szövetség elnöke a 444-nek elmondta, hogy a járvány elleni védekezést irányító Belügyminisztérium azt mondta nekik, hogy a hotelre rátelefonáló kórházi alkalmazott szabálytalanul járt el. A hotelek esetleges lefoglalását ugyanis eleve kizárólag az Operatív Törzs kezdeményezheti, és nem ilyen lehetetlenül rövid határidővel. A kérdéses szállodából így azóta sem lett szükségkórház.

De, mint Fleschtől megtudtuk, a konkrét eset hiába oldódott így meg aránylag gyorsan, a hazai szállodák máig nem ismerhették meg az a listát, amin a potenciálisan lefoglalható hotelek szerepelnek. Ami praktikus szempontból igen hátrányos, a járvány miatt ugyanis rengeteg szálláshely zárt be, amiket emiatt lassaban és nehezebben lehet kórházzá alakítani, mint a folyamatosan üzemelőket. 

Felsch ezen a ponton többször is megismételte, hogy a szövetség tagjai a legnagyobb örömmel vesznek, vennének részt a járvány elleni védekezésben, a szállóik átalakításával is, a segítséget kötelességüknek is érzik, de információk híján segíteni sem tudnak hatékonyan. 

A szállodaszöveség a BM mellett a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és az Operatív Törzzsel is egyzetett az ügyben. Emiatt kérdéseket tettem fel az MTÜ-nek, a BM-nek és az EMMI-nek is, amint válaszolnak, megírjuk.