Koronavírus-számok Magyarországon 11.25.
Elhunytak + 106 Σ 4 114
Kórházban + 120 Σ 7 718
Fertőzöttek + 3 806 Σ 185 687
Tesztek + 20 016 Σ 1 548 318

Orvosi Kamara: Félreértelmezés, hogy sorshúzással döntenének a betegek közt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Sorsolással döntene emberek életéről az orvosi kamara. Talán közjegyzőt is hívnának a pénzfeldobáshoz” - írta a héten a Magyar Nemzet, idézve Kásler Miklós minisztert is, aki a hippokratészi esküre hivatkozva nem támogatja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) járványügyi etikai irányelveit.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke a Klubrádióban visszautasította, és féleértelmezésnek nevezte, hogy sorsolással döntenének emberek életéről. A dokumentumot még tavasszal tették közzé azért, hogy ha a járvány miatt túltelítődnének a kórházak, világos elvek mentén szervezhessék az ellátást. Ennek alapja, hogy ha olyan súlyos a helyzet, hogy választani kell élet és élet közt, azt kell előnyben részesíteni, akinek magasabbak a túlélési esélyei. 

„Az egész világon vannak ilyen ajánlások a legrosszabb forgatókönyvvel kapcsolatban, ilyenek a szakma szabályai. Tömegbalesetnél is sokszor kell, hogy rangsoroljanak az ellátásban a mentőszolgálat orvosai, ugyanez van a sürgősségi osztályokon kicsit más téttel és nem ilyen nagy mértékben” - mondta Lénárd.

A sorsolás a legutolsó lehetőség, szerinte nulla a valószínűsége, hogy egyáltalán ne lehessen különbséget tenni két páciens között. „Csupán gyakorlati akart lenni ez az ajánlás, és a legvégső lehetőséget is számításba vették. Szó sincs tehát arról, hogy sorshúzással akarnának dönteni, ez hosszan kidolgozott, nagyon pontos módszer.”

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!