Kinyitod az ajtót a párodnak, de nem véded meg a mellráktól?

Egészségügy
2020 november 23., 10:00
ad

Kedves Férfiak!

Kinyitjátok az ajtót a párotok előtt? Tartjátok az esernyőt, hogy ne az ő keze fáradjon el? Kicserélitek a villanykörtét, és kinyitjátok az uborkásüveget? Elviszitek a kocsit szervizbe, és leveszitek a pókot a sarokból, miközben a párotok oda se mer nézni?

Még ha ezekre a kérdésekre a feminizmus szellemében az is a válaszotok, hogy „nem, a csajom egy független, erős nő, ő is meg tudja oldani”, egy valamiben biztosan a segítségére lehettek, ami akár az életüket is megmentheti, ti pedig biztosan hősökké váltok a szemükben.

Hogy mi az?

Nem más, mint minden hónapban emlékeztetni a párotokat az önvizsgálatra (amiben te is segíthetsz), hiszen ez hozzájárulhat a mellrák korai felismeréséhez.

Hogy miért fontos ez?

Mert a világon minden 19. másodpercben diagnosztizálnak egy nőt mellrákkal. A magyar nők 7-10 százalékát érinti, így ez a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés Magyarországon. Az Eurostat 2016-os felmérése szerint az unióban a mellrák és a prosztatarák volt a legelterjedtebb rákfajta, és sajnos Magyarországon halnak bele a legtöbben mellrákba egész Európában.

Meg tudom menteni a párom, ha szólok neki, hogy végezze el az önvizsgálatot?

A mammográfiai, az ultrahangos és a nőgyógyászati szűrések is elengedhetetlenek, de az önvizsgálat vitathatatlanul óriási szerepet játszik a korai felismerésben. Ugyanis az időben felismert melldaganat nagyon jó eséllyel gyógyítható, a betegeknek 75 százalék esélyük van arra, hogy még 15 év múlva is egészségesek lesznek, ehhez azonban kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel és a rendszeres önvizsgálat.

Akkor jó, megnyugodtam.

Csakhogy a magyarok 10 százaléka még sosem hallott az önvizsgálatról, pedig az Avon kutatásában megkérdezettek 60 százaléka már találkozott ezzel a betegséggel a közvetlen környezetében is. A válaszadók 55 százaléka egyáltalán nem vagy nem rendszeresen végez önvizsgálatot. A legtöbb nő, a válaszadók 29 százaléka azért nem végez önvizsgálatot, mert elfelejti, 26 százalékuk pedig azért, mert nem tudja, hogy kell. A válaszadók 26 százaléka azért nem jár mammográfiára, mert úgy érzi, hogy nem tartozik a veszélyeztetett csoportba, 22 százalékuk azért nem, mert egyszerűen nem látja indokoltnak, 14 százalékuk a fájdalomtól, 13 százalékuk pedig a sugárzástól tart.

Oké, meggyőztél! Mit tehetek?

Hívd a számítógéphez a párodat, és töltsétek ki együtt a kvízünket, amiből nemcsak megtudhatjátok, hogy jelenleg mennyit tudtok az önvizsgálatról, de rengeteget is tanulhattok belőle, például azt, hogy hogyan kell végezni.