Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálódnak a volt japán kormányfő ellen

2020 november 24., kedd 4:41

Törvénysértés miatt vizsgálat folyik Abe Sindzó volt japán kormányfő és több munkatársa ellen, mert az ügyészség azt gyanítja, hogy éveken át több gálavacsora költségeinek egy részét közpénzből finanszírozták.

A gyanú szerint 2013 és 2019 között több olyan gálavacsorát is tartottak, amelyekre a volt miniszterelnök választókörzetéből, Jamagucsiból is hívtak vendégeket, és a belépődíj nem fedezte a tényleges költségeket. A 8 millió jenre (körülbelül 23 millió forint) rúgó különbözetet a gyanú szerint a miniszterelnöki hivatal állta, ami sérti a politikai finanszírozást szabályozó jogszabályt. Az ügyben az ügyészség kihallgatta a korábbi kormányfő akkori titkárát és több támogatóját is. A volt kormányfő és titkára, illetve vagyonkezelője ellen májusban tettek feljelentést.

A kérdéses rendezvényeket két tokiói szállodában tartották, az egyik ilyen 2019-es eseményen 800 ember vett részt, a belépő pedig 5000 jenbe került, miközben ilyen szállodákban fejenként akár 11 ezer jenbe is kerülhet egy ilyen rendezvény lebonyolítása. Az ügyészség birtokában lévő számlák szerint a különbséget a miniszterelnöki hivatal fizette ki. A volt kormányfő a parlamentben tagadta, hogy irodája állta a rendezvények költségét. Hétfőn Abe irodája közleményt adott ki, amelyben részleteket nem közöltek, csak azt tudatták, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

Abe Sindzó augusztus végén, egészségügyi okokra hivatkozva jelentette be lemondását – a miniszterelnök éve óta küzd vastagbélgyulladással.

(MTI)