Koronavírus-számok Magyarországon 05.05.
Elhunytak + 128 Σ 28 173
Kórházban - 365 Σ 4 374
Fertőzöttek + 1 130 Σ 785 967
Tesztek + 16 516 Σ 5 454 661
Egyszer oltottak + 24 202 Σ 4 123 697

Tömeges elszegényedést okozhat a világjárvány

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Tömeges elszegényedést okozhatnak a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai, figyelmeztetett az ENSZ. A világszervezet Fejlesztési Programjának (UNDP) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében azzal számolnak, hogy a járvány elhúzódó gazdasági hatásai miatt 2030-ra világszerte az egymilliárdot is meghaladhatja a mélyszegénységben élők száma.

A legrosszabb esetben, ha a válság elhúzódik, a kilábalás pedig lassú lesz, 207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) növekedési kilátásain és a jelenlegi halálozási adatokon nyugvó alapforgatókönyv 44 milliós növekedéssel számol.

De még reményre is van ok. A legoptimistább számítás szerint akár meg is fordítható a trend, megfelelő befektetésekkel, a jóléti programok, a digitalizáció és a zöld gazdaság támogatásával túlszárnyalható a járvány előtti fejlődési pálya, és akár 146 millióval csökkenhet is a mélyszegénységben élők száma.

"A koronavírus-járvány fordulópont, és a most hozott vezetői döntések nagyon különböző irányokba vihetik a világot" - fogalmazott közleményében az UNDP munkatársa, Achim Steiner. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.