Ciprus és az USA akár már idén, több ország januárban kezdi beoltani koronavírus ellen a lakosságot

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Hollandia és Norvégia várhatóan januárban, Ciprus a tervek szerint pedig már az idén megkezdi az új típusú koronavírus elleni védőoltásokat.

A holland miniszterelnök pénteken közölte, hogy országa 1 millió adag védőoltásra számít a Pfizertől januárban és 400 ezerre a Modernától 2021 első negyedében. Mark Rutte hozzátette: amennyiben a vakcinák európai használatát engedélyezik, Hollandiában a január 4-vel kezdődő héten megkezdődhet az oltási kampány.

Koronavírusra tesztelik a Mikulást Hollandiában.Fotó: ROBIN UTRECHT/AFP

Ciprus várakozása szerint az év végéig megérkeznek az első védőoltás-szállítmányok a teljes Európai Uniónak szánt szállítmányok keretében, ha megtörténik az engedélyezés - közölték a szigetország vezetői.

Az AstraZeneca és a Pfizer vállalta, hogy december végén szállít az oltásából az Európai Uniónak - közölte Zoi Dorothea Pana, a ciprusi egészségügy-minisztérium tanácsadója. Ciprus 119 024 adagot kap az AstraZeneca és 48 955-öt a Pfizer és a BioNTech védőoltásából. Ciprus összesen mintegy 1,8 millió adag vakcinát rendelt az AstraZeneca, a Pfizer és a Jensen gyógyszergyáraktól. Az oltás önkéntes lesz, elsőként a kórházi dolgozók és a súlyos betegségben szenvedők részesülnek belőle.

Idős, maszkos férfi számolgatja a pénzét a bolt előtt Cipruson.Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto via AFP

Norvégia a Moderna, az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech védőoltást kívánja használni - közölte pénteken a norvég egészségügy-miniszter.

Bent Hoie elmondta, hogy 2021 első negyedévében Oslo összesen 2,5 millió adag oltásra számít, amely 1,25 millió ember - a lakosság 23 százaléka - számára lesz elegendő. Elsőként a veszélyeztetett csoportok - idősotthonokban és saját otthonukban élő idősek, 65 év felettiek, illetve a betegségekben szenvedő 65 év alattiak - kapnak az oltásból, a páciensekkel érintkező egészségügyi dolgozók csak később részesülnek belőle.

A nem uniós tagállam Norvégia Svédországnak köszönhetően részesül az EU-nak szánt védőoltásokból, Stockholm ugyanis többet vásárol, és továbbadja Norvégia részére újév után.

Intenzív osztály Oslóban.Fotó: JIL YNGLAND/AFP

Izrael novemberben az amerikai Pfizerrel és német partnerével, a BioNTech-kel állapodott meg 8 millió adag védőoltás vásárlásáról, amelyek a szállítását várhatóan 2021 elején megkezdik. A 9 milliós ország 6 millió adagot kötött le a Moderna vakcinájából és megállapodott a brit AstraZeneca gyógyszergyárral is, amely 10 millió adagot szállít részére a kísérleti vakcinából.

A 47 milliós Spanyolország kormánya 15-20 millió embert tervez beoltani 2021 közepéig. "Becsléseink szerint az oltási kampány január elején elkezdődhet" - mondta Salvador Illa egészségügy-miniszter San Sebastianban. Illa szerint először a nyugdíjasotthonok lakóit és személyzetét, az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat és az önmagukat ellátni képteleneket oltják be. A második szakaszban - május vagy június végéig - 15-20 millió spanyolt oltanak be, a harmadik szakaszban, amikor már nagy mennyiségben rendelkezésre áll a vakcina, a teljes lakosság átoltására sor kerülhet. A spanyol kormány 100 millió adag vakcinából részesül az Európai Unió által a különböző cégektől vásárolt oltásokból.

Maszkos emberek karácsonyi vásároznak Barcelonában.Fotó: Joan Valls/NurPhoto via AFP

A 10,7 milliós Csehország szintén az Európai Unió által rendelt vakcinákból vásárol. Az oltás önkéntes lesz. Jan Blatny egészségügy-miniszter szerint a lakosság 60-70 százalékát tervezik beoltani.

Noha Stephen Hahn, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalának (FDA) vezetője pénteken azt nyilatkozta, a Pfizer-BioNTech vakcinájának jóváhagyása után azonnal megkezdené az oltási kampányt az országban. Azt mondta, mennyi ideig tart az engedélyeztetés, szakértők nem zárják ki, hogy az eljárás december 10-ig befejeződik.

(MTI)