Menesztették egy japán város egyetlen női tanácsosát, miután szexuális erőszakkal vádolta meg a polgármestert

külföld
2020 december 08., 11:28

Shoko Arai egészen hétfőig a fürdőiről nevezetes Kuszacu tanácsosa volt, de miután szexuális erőszakkal vádolta meg a polgármestert, a lakosok 90 százaléka arra szavazott, hogy meneszteni kell - írja a Guardian. A lakók arra hivatkoztak, hogy a nő ezzel rossz hírét keltette a településnek.

Az esete ismét rávilágított, hogy a helyi és a nemzeti politikában is férfiuralom van, különösen a nemzetközi helyezethez viszonyítva. Arai egy novemberben publikált e-könyvben írta meg, hogy a polgármester 2015-ben szexuális kapcsolatra kényszerítette.

Azt írja, hogy a 73 éves Nobutada Kuroiwa hirtelen magához húzta, megcsókolta és lelökte a földre. A férfi tagadja a vádat, azt állítja, aznap nyitva volt az irodája ajtaja és a függönyök se voltak elhúzva. Fel is jelentette Arait rágalmazás miatt.

A képviselő-testület férfi tagjai között óriási felháborodást keltett Arai vádja, és kampányszerűen rászálltak a nőre, aki 2011 óta, függetlenként ül a testületben. Tanácsnoktársai tavaly decemberben szavazták le, de a helyi hatóságok érvényteleníttették az eredményt. A helyi politikusok azzal vádolták Arait, hogy megsértette a tanács méltóságát, és elegendő aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy újra szavazhassanak a tisztségéről.

Az AFP hírügynökség a városvezetés szóvivőjét idézte, aki azt mondta, 2835 szavazóból 2542 támogatta a nő elmozdítását.

Az 51 éves Arai nem bánt meg semmit, és a szavazást igazságtalannak és indokolatlannak tartja. Hozzátette, nem hagyja, hogy nagy hatalmú emberek terrorizálják. A vádjára adott reakció újra ráirányította a figyelmet arra, hogy Japán nem nagyon kezd semmit a nők ellen irányuló szexuális erőszakkal. Egy 2017-es felmérés szerint a megtámadott nők csupán 4 százaléka beszél a vele történtekről.