Az európai bölény köszöni, jobban van, de 31 másik állatfajnak örökre búcsút inthetünk

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Kezdjük a jó hírrel. A Természetvédelem Nemzetközi Szövetségének (IUCN) idei jelentése szerint az európai bölénypopuláció egyre életképesebbnek tűnik. Az egykor a Kelet-európai-síkvidéket benépesítő bölénycsordák a második világháború végére teljesen eltűntek, a múlt század végére szinte csak tenyészállatként, fogságban léteztek európai bölények. Mostanra sikerült felszaporítani a vadon élő populációt. 2003-ban még csak úgy 1800 példány élt szabadon, mostanra számuk 6200-ra nőtt, és már 47, szabadon kószáló csorda él Lengyelországban, Belaruszban és Oroszországban.

Európai bölény.Fotó: Ingolf König-Jablonski/dpa Picture-Alliance via AFP

Persze ez még nem jelenti a munka végét. az IUCN bölényprogramját vezető Rafal Kowalczyk szerint komoly problémát jelent, hogy a bölénycsordákat erdőkbe telepítették, ahol télen nem találnak elegendő táplálékot, így gyakran keverednek művelt mezőgazdasági területekre, és kerülnek konfliktusba az emberekkel. Ezért bővíteni kéne rezervátumaikat olyan mocsaras részekkel, ahol télen is tudnának legelni.

További probléma, hogy a 47 csorda közül csak nyolc olyan méretű, hogy a fennmaradásukhoz szükséges genetikai sokszínűséget biztosítsa. Vagyis a többi csordánál mesterségesen kell biztosítani a sokszínűséget.

Az IUCN idei éves jelentésének fennmaradó része már csupa rossz hírből áll. Jelentésük szerint 31 állatfajnak mondhatunk búcsút örökre, köztük a craugostor myllomyllon nevű békafajtól, ami annyira ritka, hogy nincs is közkeletű neve, és aminek csak egyetlen példányát lelték fel, azt is 1978-ban. Kihaltnak nyilvánítottak két harlekin-békafajt is, melyeknek utoljára 1996-ban, illetve 1986-ban látták élő példányát. Ezekkel a békafajtákkal rajzóspórás gombák végezhettek.

A természetvédők jelentése alapján immár a világ összes édesvízi delfinfaját a kihalás fenyegeti. Ezúttal a tucuxi, egy, az Amazonasban és mellékfolyóin élő apró delfinfaj került fel a veszélyeztetett állatok listájára. A tucuxi az ipari halászat járulékos áldozata.

Az IUCN jelentése szerint a fajpusztulás, aminek részben a klímaváltozás az oka, immár maga is hozzájárulhat a klímaváltozáshoz. Figyelmeztetésük alapján a tölgyfajok harmadát veszélyezteti kihalás, ezek pusztulásának komoly visszacsatoló hatása lehet a klímára. (Via The Guardian)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!