A II. világháború óta nem zuhant be annyira az éves széndioxid-kibocsátás, mint idén a koronavírus-járvány miatt

Kevés dolognak tett jót a koronavírus világjárvány, de a klímavédelem biztosan ezek közé tartozik. Egy friss, az Earth System Science Data folyóiratban publikált kutatás szerint a járványra adott globális válaszlépések miatt 2020-ban 7 százalékkal csökkent a világ teljes széndioxid-kibocsátása. Ez pedig olyan visszaesés (pozitív értelemben), amilyet nem láttunk a II. világháború óta, írja a BBC.

A Global Carbon Prject CO2-kibocsátáskutató szervezet becslései szerint tavalyhoz képest 2,4 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe idén. Ehhez hasonlítható mértékű csökkenés utoljára 2009-ben, a gazdasági világválság idején (félmilliárd tonna), és a II. világháború végén (egymilliárd tonna) volt mérhető.

Az üvegházhatású gázból a világ legtöbb országa kevesebbet eregetett az idén, de a legnagyobb csökkenést Franciaország (15 százalék) és az Egyesült Királyság (13 százalék) mutatta, ahol a járvány miatt szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be a kormányok még a járvány második hullámában is. Márpedig ezekben az országokban a kibocsátás jelentős része a közlekedésből származott.

Nagy, 12 százalékos esés volt a kibocsátásban az Egyesült Államokban is, és az összeurópai érték is hasonlóan alakult.

Kivételt képez azonban Kína, ahol a járványból való kilábalás után olyan gyorsan sikerült feltápászkodnia a gazdaságnak, hogy az éves széndioxid-kibocsátás év végéig még meg is haladhatja a tavalyi értéket.

A kutatás készítői szerint a világ széndioxid-kibocsátása egyébként is csökkenőben van, a világszerte bevezetett klímavédelmi intézkedések miatt. Ez egyelőre inkább a növekedés csökkenését jelenti: míg a kétezres évek elején évi 3 százalékkal nőtt a kibocsátás, addig a 2010-es évekre ez a növekmény 0,9 százalékra forgácsolódott.

Az idei 7 százalékos csökkenést ugyanakkor hiba lenne kezdődő trendként kezelni, a kutatók szerint majdnem biztos, hogy 2021-ben visszakúsznak az értékek a járvány előtti szint közelébe.

Hogy ezt az újbóli emelkedést minimalizálni lehessen, a kutatók azt javasolják, a kormányok költsék a gazdaságmentő csomagjaikat karbonsemleges, zöld beruházásokra, és tegyenek erőfeszítéseket a közlekedési szokások átalakítására sétálható és kerékpározható városi terek kialakításával.

A Párizsi Klímaegyezmény céljainak eléréséhez egyébként is arra lenne szükség - érvelnek a kutatók, hogy évi 2 milliárd tonnával csökkenjen világszinten a széndioxid-kibocsátás a következő évtized minden évében.