Hamarosan az amerikai gyógyszerügynökség is engedélyezheti a Pfizer/BioNTech vakcinát

járvány
2020 december 11., 05:37

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szakértői bizottsága csütörtökön tartott nyilvános ülésén 17 igen és 4 nem szavazat mellett támogatta a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni védőoltásának vészhelyzeti engedélyezését az Egyesült Államokban. Ezzel nagyon valószínűvé vált, hogy ez lesz az egyik vakcina, amivel az országban oltani kezdenek a COVID-19 ellen.

A végső döntést az FDA vezetése hozza meg, ez viszont általában követi a szakértői testület nem kötelező érvényű ajánlásait.

Az FDA kedden már biztonságosnak és hatékonynak minősítette az oltóanyagot. Szerdán az amerikai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinát hamar,

már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban.

A Pfizer/BioNTech-vakcinát már az Egyesült Királyságban és Kanadában is engedélyeztették, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig a tervek szerint december 29-ig kívánja lezárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölték, hogy ez az időpont még változhat.

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig több mint 15 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 289 ezret. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a héten bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen. (MTI)