Hazaárulással vádolnak kárpátaljai képviselőket, mert elénekelték a magyar himnuszt

külföld
2020 december 13., 05:33

Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt – közölte az Ukrajinszki Novini hírportál, miután megkérdezte az SZBU-t.

A SZBU közölte, hogy a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak a képviselők ellen.

További részleteket nem közöltek, mondván, a vizsgálat folyamatban van, így azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket.

Az SZBU december 1-én hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított, bár az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videó csak jóval később került napvilágra.

Az SZBU akkori közlése szerint az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el a magyar himnuszt. „A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket” – közölte december 1-én az SZBU.

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az ukrán Mirotvorec honlapra

Felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő.

A képviselőről szombaton a honlapon a személyes adatoknál nevét, születési dátumát és helyét jelölték meg, utóbbinál Kárpátalját, azon belül Beregszászt.

Indokként, hogy miért tették ki a honlapra, azt írták: megsértette az ukrán jogszabályokat a kettős, magyar-ukrán állampolgárság megszerzésével, és vádolják Ukrajna szuverenitása és területi integritása megbontásának kísérletével, illetve hivatali hatáskörök túllépésével.

A Mirotvorec a kezdetekben még csak azoknak a személyeknek az adatait tette közzé, akik közvetlenül szerepet játszottak a Krím 2014-es elcsatolásában, továbbá akik fegyveresen részt vesznek a Donyec-medencei konfliktusban az ukrán hadsereggel szemben, vagy együttműködnek a szakadár fegyveres erőkkel. Később már olyanok személyek adatait is elkezdték az oldalon közzétenni, akik a szervezet értékelése szerint „Ukrajna szuverenitását és területei egységét sértő bűntett, illetve jogsértés jegyeit hordozó” cselekményt követtek el.

2018-ban a szervezet a kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok nevét és címét is elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába. Október elejére a listára felkerült több mint 300 kárpátaljai magyar neve, és néhány napra rá több vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a beregszászi járásban.

Adatbázisukba bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neve is. Róla azt állították, hogy „támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen”, beavatkozott az ország belügyeibe, szította és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában. (MTI)