Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Németország komoly logisztikával, Olaszország szép dizájnnal készül a tömeges oltásokra

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Néhány európai országban komoly előkészületek kezdődtek a koronavírus elleni vakcina tömeges beadására. Várhatóan még az idén engedélyezi az EU ügynöksége a Pfizer-BioNTech készítményét, de ha tagállamok akarják, maguk is engedélyezhetnek oltóanyagokat a belátásuk szerint. 

A Washington Post riportja alapján egész Németországban épülnek már az oltóközpontok, például kiállítási csarnokokban, sportlétesítményekben. December 15-én az első nagy központokat át is adják, hogy inkább legyenek meg a munkával előbb, minthogy már rendelkezésre áll a készítmény, de nincs még megszervezve a lakosság tömeges oltása. 

Épül a nürnbergi oltóközpont.Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Már hónapokkal ezelőtt a legtöbb német szövetségi állam megrendelte azokat a speciális hűtőket is, amelyekben a -94 fokon tárolandó oltóanyagot tartják majd. A központokat úgy építik ki, hogy a beoltott emberek még fél órát a helyszínen maradhassanak, hogy ha esetleg valakinél kellemetlen mellékhatások jelentkeznének, akkor gyorsan elláthassák őket. 

A hatóságok légitársaságokkal is felvették a kapcsolatot, hogy a most egyébként is keveset repülő légiutaskísérők fogadják az oltásra érkezőket - ez azért is tűnt jó ötletnek, mert a stewardesseket elsősegély nyújtására is kiképezték. Önkéntesekre is számítanak, a beosztások már készülnek.

A Reuters az olasz programról azt írja, hogy egy ismert dizájner már elkészítette azt a kankalint, ami az oltási program logója lesz. Ott kis pavilonokat terveznek a városközpontokba felállítani, a kankalinos dizájnnal, és az "Olaszország egy virággal születik újjá" szlogennel. 

Kankalinos olasz oltóközpont látványterveFotó: Youtube

Az EU eddig 200 millió darabot rendelt a Pfizer-féle vakcinából, de a tagállamok külön is foglaltak le szállítmányokat. 

A legtöbb országban úgy készülnek, hogy először az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói kaphatnak a vakcinából, majd fokozatosan bővítik a jogosultak körét, remélve, hogy tavaszra már elég embert tudnak beoltani ahhoz, hogy a járvány sokkal kevésbé legyen veszélyes, mint most.  

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!