Több hónap szünet után újra elkezdték hazatoloncolni az afgán menedékkérőket Európából

migráció
2020 december 16., 13:15

Több európai ország újrakezdte az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását, amit a koronavírus-világjárvány miatt kellett felfüggeszteniük – közölték névtelenül nyilatkozó afgán tisztségviselők, akik szerint reggel 11 embert szállítottak vissza Ausztriából és Bulgáriából Kabulba.

Az elmúlt hónapokban az európai országok a járvány miatt leállították a kitoloncolásokat, de a DPA német hírügynökség szerint már Németország, Ausztria, Svédország, Magyarország és Bulgária is tett lépéseket olyan afgán állampolgárok hazaszállítására, akiknek a hatóságok elutasították a menedékkérelmüket.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatóságai és az afgán menekültügyi minisztériumban is megerősítették, hogy egy charterjáraton Ausztriából 10, Bulgáriából pedig 1 elutasított afgán menedékkérő érkezett Kabulba.

Egy magát megnevezni nem kívánó afgán tisztségviselő szerint a nap folyamán Svédországból is érkezett volna járat, de a koronavírus-világjárvány okozta bonyodalmak miatt végül nem indult el. Ezzel szemben Ahmed Aklil Halil, az afgán migránsok svédországi bizottságának a vezetője közölte: a járat indulását aktivisták akadályozták meg.

Egy kabuli illetékes tisztségviselő szerint Magyarország szintén vissza akart szállítani néhány afgánt, de Kabul tiltakozott Budapestnél, mondván: ez ellentétes a két ország által aláírt egyezménnyel.

Afgán hivatalos források szerint több mint 9 hónap szünet után Németország is újrakezdi a kitoloncolásokat, és várhatóan csütörtökön érkezik egy járat Kabulba.

Egy Kabul melletti vidámpark 2017. július 17-én.
photo_camera Egy Kabul melletti vidámpark 2017. július 17-én. Fotó: Andrew Renneisen/Getty Images

A kitoloncolások bírálói arra figyelmeztetnek, hogy Afganisztán még mindig veszélyes hely ahhoz, hogy oda visszaküldjék az embereket. Jóllehet szeptemberben béketárgyalások indultak az egymással 17 éve hadakozó kormány és a tálibok között, a radikálisok továbbra sem tették le a fegyvert, és az országban aktív az Iszlám Állam is, a terrorszervezet többször végrehajtott civilek elleni merényleteket. (MTI)