Egy gigantikus jéghegyből letört 150 négyzetkilométeres darab épp Dél-Georgia szigete felé tart

környezet
2020 december 18., 07:54

A tengerszint emelkedése miatt törhetett le az Antarktiszon egy nagyobb darab egy hatalmas jéghegyből, pontosabban jégtáblából, ami az A68a nevet viseli. A jégtábla még 2017 nyarán vált le az Antarktiszról, azóta sodródik az Egyesült Királyság egyik tengerentúli területe, Dél-Georgia szigete felé. A letört darab annyira nagy, hogy már külön nevet is kapott: A68d – miután korábban már két hasonlóan nagy darab is levált a jégtábláról, amik az A68b illetve az A68c nevet kapták.

Ha a jégtábla eléri a szigetet, azzal hatalmas katasztrófát okozhat, pingvinek, fókák és bálnák populációi is veszélybe kerülnek.A szigeten több mint egymillió pingvin él, akik már így is nagy utat tesznek meg, hogy táplálékot gyűjtsenek kicsinyeik számára. Ha a jéghegy a part közelében zátonyra fut, a pingvinszülőknek az eddigi távolság többszörösét kell majd megtenniük a táplálékért, így a fiókákat sokkal több időre hagynák magukra. A kutatók szerint az így kialakuló éhínség miatt hosszú távon akár 10 százalékkal is lecsökkenhetne az állomány.

De nemcsak a pingvinek, hanem az ott élő fókák és bálnák is veszélybe kerülnének, mert a jéghegy elpusztítaná a tengerfenék élővilágát is. A környező tengervizet először lehűtené, majd ha elkezd olvadni, azzal a víz összetételét is megváltoztatná, vagyis óriási pusztítást okozna az ökoszisztémában.

(BBC/British Antarctic Survey)