A Bethesda igazgatója szerint tévedés, hogy a koronavírus a gyerekeknél teljesen ártalmatlan

járvány
2020 december 23., 07:34

Bár a köztudatban az él, hogy a koronavírus a gyerekeknél teljesen ártalmatlan, nincs így, mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az Infórádiónak. Bár a fővárosban a fő koronavírus-ellátóhely a Heim Pál kórház, a Bethesdában is kezeltek és kezelnek fertőzötteket.

„Gyerekkorban úgy tudjuk, hogy a koronavírus-betegségnek ritka a súlyos formája, de van egy olyan betegség, amit úgy nevezünk, hogy sokszervi gyulladásos betegség, amely a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg és egy kifejezetten súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot,”

tette hozzá Velkey György. Most is van náluk gyerek, aki már jobban van, de az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért. Az igazgató információi szerint a nagyobb intenzív osztályokon elő-előfordul hasonló eset.

„Ez a sokszervi gyulladásos betegség nem a betegség aktív fázisában jön, hanem hetekkel utána, amikor már esetleg kezdünk fellélegezni, akkor is figyelmesnek kell lenni. Amikor jönnek a tünetek, akkor gyorsan kell cselekednünk. A gyerekre általában jellemző, hogy hirtelen lesz nagyon rosszul, az időfaktornak nagyon nagy a jelentősége, de legtöbbször a felnőtteknél gyorsabban is gyógyíthatók, ha megkapják az adekvát kezelést. Ha egy gyereken azt látjuk, hogy érthetetlenül fáradékony, alszik, figyelmetlen, lázas, esetleg furcsa bőrkiütések jelentkeznek, akkor gyorsan orvoshoz kell menni,”


mondta. Hogy a járvány, és a karantén hogyan változtatta meg a Bethesdában kezelt esetek jellegét, elmondta, hogy idén április-májusban elmaradt a máskor szokásos gyerekbaleset-dömping. Ugyanekkor nőtt az otthoni balesetek száma, "szinte ügyeletenként előfordul, hogy a szekrény ráborul a gyerekre, vagy asztalról, székről leesik a kisgyerek, és gyakoriak az égési sérülések, forrázások."