Az ENSZ is elítéli, hogy Trump kegyelmet adott a Niszur téri mészárlás elkövetőinek

külföld
2020 december 23., 19:21

Az ENSZ emberi jogi irodája elítélte szerdán, hogy Donald Trump amerikai elnök megkegyelmezett a Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottját, akik részt vettek egy 14 civil halálával járó 2007-es iraki vérengzésben.

"Ezt a négy személyt tizenkét évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélték, egyebek mellett előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjával" - közölte Marta Hurtado, a testület szóvivője, "komoly aggodalmát" fejezve ki az amerikai elnök döntésével kapcsolatban.

A szóvivő szerint az, hogy kegyelmet kaptak a mészárlás elkövetői, hasonló bűncselekmények elkövetésére bátoríthat másokat a jövőben.Irakban óriási felháborodást váltott ki a döntés, a Guardian-nek nyilatkozó iraki emberi jogi aktivisták szerint az iraki kormánynak és az áldozatok családjának is követelnie kellene a januártól az amerikai kormányt vezető Joe Bident, hogy vonja vissza a kegyelmet. Egy, az iraki miniszterelnök, Musztafa Hadimi környezetében dolgozó forrás szerint ez lesz az iraki kormány első kérése a Biden-adminisztrációhoz.

Nicolas Slatten, Dustin Heard, Evan Liberty és Paul Slough 2007-ben az amerikai kormánnyal szerződéses viszonyban álló Blackwater Worldwide privát katonai cég alkalmazottaiként egy diplomáciai konvoj útját biztosították 2007-ben Bagdadban, amikor egy zsúfolt kereszteződésben lövöldözni kezdtek. Az amerikaiak gépfegyverrel és gránátvetővel lőttek a fegyvertelen emberekre, az esetben 14 ember, köztük egy 9 éves kisgyerek meghalt, 17 ember pedig megsérült. Az áldozatok mind civilek voltak.

Az elkövetők szerint támadás érte őket és önvédelemből nyitottak tüzet. Az ügyészség viszont nem fogadta el az önvédelemre való hivatkozást, és azt állította, hogy a Blackwater biztonsági alkalmazottai mély közönyt mutattak azzal kapcsolatban, hogy 14 ember, köztük egy 9 éves gyerek halálát okozták. A több, mint öt évvel ezelőtti ítélet alapján Nicolas Slatten életfogytiglani, három másik társa, Dustin Heard, Evan Liberty és Paul Slough pedig fejenként 30 éves börtönbüntetést kapott. Szemtanúk szerint Slatten lőtt elsőként, ezért járt neki a legszigorúbb ítélet.