Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Elsőre fura, de teljesen mindegy, hogy olyan teherautóban érkezett a -70 fokon tárolandó vakcina, ami csak -20 fokig képes lehűteni a rakterét

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Itt van az a teherautó, amivel leszállították Magyarországra a belgiumi Puursban gyártott koronavírus elleni oltóanyagot.

Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Éles szeműek észrevehették, hogy azon az egyébként lengyel rendszámú furgonon van egy szám, ami azt jelzi, hány fokosra tudják lehűteni a teherautó rakterét.

A szállítmányozó cég szerint ez -20 fok. Ami sok esetben elég, de a Pfizer/BioNTech vakcináról azt lehet tudni, hogy -70 fokon kell tárolni ahhoz, hogy tartósan elálljon. 

A pingvines teherautóban láthatóan nem volt mínusz 70 fok, amikor kivették belőle a vakcinát.

Kásler Miklós megtekintik a pingvines jármű érkezésétFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

De nem is kell, hogy a raktérben -70 fok legyen. A Pfizer ugyanis speciális dobozokat készített az oltóanyagokhoz. 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ebben szárazjéggel öt napig -70 fokon lehet tartani a vakcinákat. Ezután fel kell tölteni újra szárazjéggel, így akár 30 napig is ezekben a dobozokban maradhatnak a vakcinák. 

A dobozokban vannak nyomkövetők és hőérzékelők is.

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Visszafagyasztani az oltóanyagot tilos. A megbontott dobozokból kiszedett vakcinákat ezért azonnal a -70 fokos hűtésre képest fagyasztókba kell tenni. Ilyen hűtőkben fél évig áll el az oltóanyag. Normál hűtőkben, 2-8 fokon öt napig tárolható a szer. 

Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcináit a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2020. december 26-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A -70 fokos tárolásra azért is szükség van, mert a beérkezett vakcinák felét elrakják. Az első oltást ugyanis három héttel később meg kell ismételni a 95 százalékos immunitáshoz. Ennyi ideig rendes hűtőben nem lehet eltárolni az otlóanyagot, és gond lenne akkor is, ha szállítás közben kiolvadna. 

Ezért aztán miután megbontották a csomagokat a Dél-Pesti Centrumkórházban (DPC), szintén szárazjég (vagyis szilárd halmazállapotú szén-dioxid) felhasználásával szállították tovább azokat az első körben kijelölt oltóközpontokba, vagyis a DPC mellett, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. 

Debrecenbe megérkezik a doboz helyett már szárazjeges kontérekben szállított vakcina.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A szárazjégről aztán a kórházakban is fagyasztókba kerül az oltóanyag.

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Bár a katasztrófavédelem azt írta, hogy ők szállítják tovább a vakcinát a Dél-Pesti Centrumkórházból a többi budapesti és vidéki oltópontra, az MTI fotóin is jól látszik, hogy a Linde Gáz Magyarország Zrt. járműveit használják erre a célra. 

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A cégnek egyrészt van szárazjég gyártó kapacitása, és olyan tárolóedényei is, amik folyamatosan ellenőrzik a hőmérsékletet, továbbá húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flottája is. A 24.hu-n megjelent cikk szerint a cég december 25-én, pénteken kapott felkérésétaz oltóanyag első szállítmányának -70 fokon történő szállítására. Vagyis egy nappal azelőtt, hogy a terveknek megfelelően megérkezett a vakcina. 

Az oltási terv szerint az egyelőre minimális mennyiségű vakcinából először a covid-részlegen dolgozó egészségügyiseket oltják majd. Egyelőre úgy tűnik, hogy az egészségügyi dolgozók 35-40 százaléka iratkozott fel az oltásra, ami úgy sem túl magas szám, hogy nagy részük már áteshetett a fertzésen. Az oltás ugyanis az ő esetükben sem felesleges. 

A tervek szerint idén az év végéig 35 ezer oltóanyag érkezik, a tömeges oltás csak valamikor tavasszal kezdődhet el. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!