Elsőre fura, de teljesen mindegy, hogy olyan teherautóban érkezett a -70 fokon tárolandó vakcina, ami csak -20 fokig képes lehűteni a rakterét

járvány
2020 december 26., 18:27

Itt van az a teherautó, amivel leszállították Magyarországra a belgiumi Puursban gyártott koronavírus elleni oltóanyagot.

photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Éles szeműek észrevehették, hogy azon az egyébként lengyel rendszámú furgonon van egy szám, ami azt jelzi, hány fokosra tudják lehűteni a teherautó rakterét.

A szállítmányozó cég szerint ez -20 fok. Ami sok esetben elég, de a Pfizer/BioNTech vakcináról azt lehet tudni, hogy -70 fokon kell tárolni ahhoz, hogy tartósan elálljon.

A pingvines teherautóban láthatóan nem volt mínusz 70 fok, amikor kivették belőle a vakcinát.

photo_camera Kásler Miklós megtekintik a pingvines jármű érkezését Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

De nem is kell, hogy a raktérben -70 fok legyen. A Pfizer ugyanis speciális dobozokat készített az oltóanyagokhoz.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ebben szárazjéggel öt napig -70 fokon lehet tartani a vakcinákat. Ezután fel kell tölteni újra szárazjéggel, így akár 30 napig is ezekben a dobozokban maradhatnak a vakcinák.

A dobozokban vannak nyomkövetők és hőérzékelők is.

photo_camera Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Visszafagyasztani az oltóanyagot tilos. A megbontott dobozokból kiszedett vakcinákat ezért azonnal a -70 fokos hűtésre képest fagyasztókba kell tenni. Ilyen hűtőkben fél évig áll el az oltóanyag. Normál hűtőkben, 2-8 fokon öt napig tárolható a szer.

photo_camera Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcináit a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2020. december 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A -70 fokos tárolásra azért is szükség van, mert a beérkezett vakcinák felét elrakják. Az első oltást ugyanis három héttel később meg kell ismételni a 95 százalékos immunitáshoz. Ennyi ideig rendes hűtőben nem lehet eltárolni az otlóanyagot, és gond lenne akkor is, ha szállítás közben kiolvadna.

Ezért aztán miután megbontották a csomagokat a Dél-Pesti Centrumkórházban (DPC), szintén szárazjég (vagyis szilárd halmazállapotú szén-dioxid) felhasználásával szállították tovább azokat az első körben kijelölt oltóközpontokba, vagyis a DPC mellett, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.

photo_camera Debrecenbe megérkezik a doboz helyett már szárazjeges kontérekben szállított vakcina. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A szárazjégről aztán a kórházakban is fagyasztókba kerül az oltóanyag.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Bár a katasztrófavédelem azt írta, hogy ők szállítják tovább a vakcinát a Dél-Pesti Centrumkórházból a többi budapesti és vidéki oltópontra, az MTI fotóin is jól látszik, hogy a Linde Gáz Magyarország Zrt. járműveit használják erre a célra.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A cégnek egyrészt van szárazjég gyártó kapacitása, és olyan tárolóedényei is, amik folyamatosan ellenőrzik a hőmérsékletet, továbbá húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flottája is. A 24.hu-n megjelent cikk szerint a cég december 25-én, pénteken kapott felkérésétaz oltóanyag első szállítmányának -70 fokon történő szállítására. Vagyis egy nappal azelőtt, hogy a terveknek megfelelően megérkezett a vakcina.

Az oltási terv szerint az egyelőre minimális mennyiségű vakcinából először a covid-részlegen dolgozó egészségügyiseket oltják majd. Egyelőre úgy tűnik, hogy az egészségügyi dolgozók 35-40 százaléka iratkozott fel az oltásra, ami úgy sem túl magas szám, hogy nagy részük már áteshetett a fertzésen. Az oltás ugyanis az ő esetükben sem felesleges.

A tervek szerint idén az év végéig 35 ezer oltóanyag érkezik, a tömeges oltás csak valamikor tavasszal kezdődhet el.